De kastelen

De kastelen van Picardisch Wallonië, land der prinsen, verwachten je…

Vijf prestigieuze kastelen openen hun deuren. Het kasteel van Beloeil, het Belgische klein Versailles, en het kasteel van Antoing, zijn vandaag nog steeds eigendom van de Prinsen van Ligne. Het kasteel van Attre, authentieke getuige van de 18e eeuw, is ook eigendom van de Belgische adel. Ontdek tijdens een romantische wandeling het kasteel van Edingen en het gravenkasteel van Moeskroen. Geschiedenisliefhebbers zullen na het bezoek aan deze kastelen enkele pikante anekdotes te vertellen hebben !

Bezoek aan het kasteel van Beloeil

Het kasteel van Beloeil, het Henegouwse verblijf van de Prinsen van Ligne sinds de 14e eeuw, is vandaag nog steeds hun woonplaats. Oprijzend in het midden van een 25 ha groot park verwelkomt dit kasteel je via zijn grote oprijlaan en nodigt je uit om zijn vele rijkelijk bemeubelde en ingerichte kamers te ontdekken. De voorwerpen die het bevat getuigen van de evolutie van kunst in het algemeen. De schilderijen strekken de familieleden en hun wapenfeiten tot eer. De meubels zijn ontworpen door de beste Franse meubelmakers van de 17e en 18e eeuw. De bibliotheek bevat 20.000 boeken die de geschiedenis van de uitvinding van de boekdrukkunst tot vandaag doen herleven. De Franse tuinen, ten slotte, zijn ontworpen en gemaakt door tien opeenvolgende generaties, tussen 1515 en 1780. Je kunt ze te voet of in een treintje doorkruisen.

Meer te weten

Bezoek aan het kasteel van Attre

Het romantische kasteel van Attre is een van de meest authentieke getuigen van de 18e eeuw in Picardisch Wallonië. Het houtsnijwerk, de kunstvoorwerpen en het behang in Lodewijk XV-stijl lijken de tijd zonder een schrammetje te hebben doorstaan. Het neoklassieke decor, het rocaille meubilair en de collecties zijn origineel. De gids zal je graag verrassen met anekdotes. Na het bezoek aan het kasteel ga je naar het Engelse landschapspark van 17 ha dat wordt gekenmerkt door een enorme kunstmatige rots die werd gebouwd op verzoek van Marie-Christine en Albert van Saksen-Teschen, gouverneurs van de Nederlanden. Vandaag is het kasteel eigendom van de familie de Meester de Heyndonck. Het is open voor het publiek bij sommige gelegenheden en tijdens het toeristisch seizoen.

Meer te weten

Bezoek aan het kasteel van Antoing

Het kasteel van Antoing is het privéverblijf van de Prinsen van Ligne. Het was eerst eigendom van Filips de Goede vóór Karel de Stoute en Maximiliaan van Oostenrijk, die alle drie in Antoing hebben gewoond. Dit feodale kasteel, dat de hele Scheldevallei domineert, wordt omringd door versterkte muren van de 12e eeuw en de ingang wordt beschermd door een bolwerk (indrukwekkende versterkt bastion). In de 19e eeuw werd het kasteel volledig herbouwd in neogotische stijl. Het landgoed beslaat 72 ha. Tijdens de rondleiding krijg je toegang tot het bolwerk, de glyptotheek, de kerkers, de ridderzaal, de slaapkamer en de top van de toren. Het landhuis is privé en bijgevolg niet toegankelijk. Open van half mei tot september, op zon- en feestdagen. Rondleidingen alleen om 15 en 16 uur: € 3/volwassene en € 2,50/kind in het FR.

Meer te weten

Het Kastell van Edingen

U kunt ontdekken tijdens een romantische wandeling in het park van 180 hectaren dat in de 17e eeuw als de mooiste tuin van Europa werd beschouwd. Het kasteel van Edingen was oorspronkelijk de eigendom van graaf van Arenberg toen het in 1806 afgebroken en terug heropgebouwd werd. Er brak brand uit op de dag dat het kasteel ingewijd werd. Het huidige kasteel werd in Louis XVI-stijl opgericht en dateert uit 1930. Op vraag van baron Empain werd het kasteel gebouwd op de plaats waar zich vroeger de oranjerie bevond. In 1926 werden er twee vleugels bijgebouwd. De plannen zijn ontworpen door architect Alexandre Marcel. Enkel het park is toegankelijk voor het publiek.

Het Gravenkasteel van Moeskroen

Het is de enige vertegenwoordiger van monumentale burgerlijke architectuur van voor de 19e eeuw op het grondgebied. Vier families van heren hebben er 6 eeuwen lang in gewoond. Het Gravenkasteel in Moeskroen herbergt het Interpretatiecentrum Marcel Marlier, Dessine-moi Martine.

Kasteel van Bourgogne
Kasteel van Bourgogne
Kasteel van Frasnes-lez-Anvaing
Kasteel van Bourgogne
Kasteel van Frasnes-lez-Anvaing

Feesten in een kasteel!

Ontdek de kastelen van Picardisch Wallonië in stijl tijdens prestigieuze evenementen…

Ontdekken

Slaap als een prins

Wij hebben enkele suggesties geselecteerd die een koninklijk verblijf en prinselijke activiteiten combineren! Ontdek het kasteelleven tijdens een feestelijk weekend om meteen te boeken...

Ontdekken

Onze
ideeën

U zult dol zijn op de uitstapjes van onze Wapitrotters in de vier uithoeken van Picardisch Wallonië. Probeer ze uit!

Bekijk alle artikels