Gepubliceerd op in de categorie : Natuur, Bezoeken

Met de fiets, tussen de Reuzenstad en het kasteel van Belœil

Zin in een fietstochtje dat je een mooie mix biedt van natuur en cultuur? We rijden van Aat en naar de stad van de Prinsen van Ligne, uiteraard via de knooppuntenroute!

Op ontdekking in het land van Aat

Wat ben ik graag in Aat! Zijn restaurantjes, zijn musea, zijn sfeer, zijn gezelligheid, zijn historisch erfgoed, zoals de Burbant-toren of het stadhuis… en natuurlijk het Huis van de Reuzen, dit prachtige gebouw uit de 18e eeuw dat een hommage is aan de bekende Ducasse van Aat.

Bezocht je deze stad nog nooit? Dat komt dan mooi uit, want het is hier dat onze daguitstap met de vrienden begint. Je vindt er uiteraard ook een dienst voor toerisme. Aarzel niet en stap er zeker binnen als je de thuis van de reuzen wil ontdekken…

Vraag er naar de kaart van de fietstocht, zeg even gedag aan mijnheer en mevrouw Goliath (vanaf 14 uur tijdens het weekend) en begeef je naar RAVeL 4 langs het kanaal Blaton-Aat. En hop, we zijn vertrokken voor 34 km met de fiets door het groene platteland.

Een streek vol geschiedenis

De fietstocht voert ons langs prachtige landschappen langs de Dender, in de absolute rust. We gaan richting Beloeil en zijn prachtige kasteel, waar we het domein van de Prinsen van Ligne ontdekken.

Het Kasteel van Beloeil is het Belgische Versailles. Het staat te pronken met zijn rijke ornamenten en zijn betoverende tuinen… Als je de tijd hebt, raad ik je echt aan om hier even halt te houden. Vorig jaar maakten we een kleine reportage over dit prachtige domein. Je kunt ze hier (her)ontdekken.

Terug in het zadel verlaten we de RAVeL-route om onze weg te vervolgen door de velden. De tocht brengt ons in Aubechies, bekroond tot een van de mooiste dorpen van Wallonië. De marktplaats van het dorp en zijn kerk stralen een typische landelijkheid uit. Charme troef!

Niet ver hier vandaan vind je Archéosite, waar je 5.000 jaar terug in de tijd kan reizen. Het is een echt openluchtmuseum. Een ideale plek om je onder te dompelen in de leefwereld van de lokale bevolking door de eeuwen heen… Boeiend!

En als je dan toch in de buurt bent, spring dan even binnen bij Taverne Saint-Géry. Christophe, de eigenaar, bereidt er een heerlijke streekkeuken op basis van lokale producten en serveert de heerlijkste lokale biertjes. Ideaal om even uit te rusten en de dorst te lessen.

Chateau-de-Beloeil-Beloeil

 

Van ontdekking naar ontdekking

We nemen opnieuw richting Aat, via prachtige kleine landwegen. Onderweg komen we ook een van de oudste, nog werkende molens tegen uit de streek, die van la Marquise in Moulbaix… Hij is echt een stop waard.

Moulin-de-la-Marquise

Onze fietstocht eindigt op de grote markt van Aat… De perfecte plek om te genieten van een lokale specialiteit en een lekker, artisanaal bier zoals een Gouyasse.

Heb je nog wat tijd en energie over, breng dan zeker ook een bezoekje aan het Gallo-Romeins MuseumEen perfecte aanvulling op je bezoek aan de Archéosite!

Blokkeer alvast uw agenda!

In deze maand april en mei 2022 worden enkele evenementen voorbereid in Beloeil en Ath:

Praktisch:

Locatie

Rue du Château, 27. 7970 Beloeil

Valerie

Vrijwillige natuurgids Valérie woont zelf in het Pays des Collines en leidt u langs paden, wegen en landweggetjes om u betoverende en rustieke pareltjes te laten ontdekken ...

Vorige artikel

Met de fiets rond Doornik

Volgende artikel

Waarom niet een Moinette drinken in Tourpes ?