Gepubliceerd op in de categorie : Natuur, Bezoeken

Met de fiets rond Doornik

En als je nu eens net zoals wij je fiets neemt voor een tocht van 30 km op ontdekking in en rond de stad Doornik? Klim op je zadel en vertrek richting avontuur!

Of je nu van de streek bent of niet, er is niets zo leuk als een fietstocht om Doornik en omstreken te (her)ontdekken in een ander daglicht.

Doornik: een stad vol geschiedenis

We zijn amper aangekomen in het station van Doornik, met de plooifiets onder de arm, of de stad met de 5 klokkentorens lacht ons reeds toe. Met de fiets op de trein naar Doornik reizen, is makkelijk en je komt bijna in het stadscentrum aan.

We gaan richting toeristische dienst voor de nodige inlichtingen. Men stelt ons een fietstocht voor door de stad, over de kaaien tot in het omliggende platteland. Dit wordt zonder twijfel een dag vol ontdekkingen.

Het parcours begint pal in het stadscentrum waar we het belfort en de Onze-Lieve-Vrouw kathedraal ontdekken, beide werelderfgoed van UNESCO. Deze historische bouwwerken zijn werkelijk prachtig. Ik heb ze al verschillende keren bezocht, en toch blijven ze me verbluffen.

Als je deze toppers nog nooit hebt bezocht, raad ik je aan om er toch even de tijd voor te nemen, voor je kilometers begint te malen in en rond Doornik. Deze twee historische pareltjes zijn echt wel een ommetje waard.

Office-du-tourisme-Tournai-OT

 

Op ontdekking in het Doornikse

We verlaten de grote markt van Doornik richting RAVeL en het knooppuntennetwerk van Picardisch Wallonië. De route gaat langs de Schelde en komt uit aan de kalkovens van Chercq. Stop hier even en bewonder dit grootse bouwwerk voor je verder trapt.

We werpen even een blik op de kaart… De route brengt ons nu naar het dorpje Lesdain en zijn boomkwekerijen… maar liefst de grootste van België! Ze bestaan al van in de tijd van Napoleon en worden blijkbaar wereldwijd geroemd.

Niet veel verder, voorbij het kruispunt van Six Chemins, staat de Brunhildesteen, de grootste menhir van België. Hij zou 23 ton wegen… We houden even halt. Voor zo’n megaliet komen we even uit ons zadel!

Pepinieres-Lesdain-pepinieres

 

Historische ontdekkingen en culinaire verrassingen

Als je in Lesdain komt, moet je ervan profiteren en langsgaan bij ‘Mystère et Boule de Glace’. Hier kan je genieten van heerlijk 100% artisanaal roomijs en lokaal appelsap, onder een prachtige parasolboom. De ideale plek om even te ontspannen, voor je weer terug op je fiets klimt.

Het parcours gaat verder door de velden met hun windmolens… De omgeving is fantastisch en de zichten zijn een streling voor het oog.

En dan zijn we weer terug aan het vertrekpunt, de grote markt met haar brasserieën verwelkomt ons met open armen. De ene neemt een dagschotel, de andere een steak met frietjes. En we spoelen alles door met een Brunehaut… Dat hebben we wel verdiend ook.

We overnachten op de Camping de l’Orient. Maar eerst doen we nog een kleine omweg naar de Pont des Trous, een indrukwekkende middeleeuws versterkte waterpoort, en langs de kalkovens. Zo kunnen we de dag mooi afronden. En morgen op het programma… waterfietsen!

Eoliennes

 

Blokkeer alvast uw agenda!

Vanaf mei, is er een aantal evenementen in Doornik, mijn favoriete:

  • Eerste zondag van de maand tot augustus, is het Petit Montmartre
  • Derde zondag van de maand tot september, is het “Des livres et vous” (“Boeken en u”)
  • De donderdag van Hemelvaartsdag (06/05/2016) : “L’Accordéon moi j’aime !” (“Ik hou van accordeon”)

Praktisch:

Locatie

Grand Place. 7500 Tournai

Valerie

Vrijwillige natuurgids Valérie woont zelf in het Pays des Collines en leidt u langs paden, wegen en landweggetjes om u betoverende en rustieke pareltjes te laten ontdekken ...

Vorige artikel

Top 10 van de beste festiviteiten in Wapi! – Deel 1

Volgende artikel

Met de fiets, tussen de Reuzenstad en het kasteel van Belœil