Picardisch Wallonië

Een hap zuurstof in het rustige en verrassende gebied tussen Rijsel en Brussel!

Picardisch Wallonië, Natuurlijk vlakbij

Picardisch Wallonië is een groot en groen gebied met 330.000 inwoners dat zich uitstrekt tussen Rijsel, Brussel, Bergen en Kortrijk. De regio telt 23 gemeenten, 2 natuurparken en 3 erfgoed- en winkelsteden, Doornik, Ath en Moeskroen. Inwoners en bezoekers genieten er van grote recreatiegebieden in openlucht, kilometerslange wandelingen in fraaie omgevingen en heel wat gezellige festiviteiten.

Wat een geschiedenis!

Liefhebbers van erfgoed kunnen hier hun hartje ophalen. Doornik, de stad met de vijf klokkentorens, bevat een rijk erfgoed. De Notre-Damekathedraal en het belfort staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, het Museum voor Schone Kunsten (een Horta-gebouw) herbergt een belangrijke collectie impressionisten. Maar er is meer: Ath, met de middeleeuwse Burbant-toren ; Lessines en het Gasthuis Onze-Lieve-Vrouw met de Roos, een uitzonderlijk Waals erfgoed. Beloeil, met zijn park en kasteel; Enghien met zijn park dat is erkend als uitzonderlijke tuin. Keuze te over!

En de kids?

Kinderen en gezinnen blijven niet in de kou staan. De regio telt tal van binnen- en buitenactiviteiten en ontspanningsmogelijkheden. Pairi Daiza is een wonderlijke wereldtuin waar duizenden dieren leven en is goed voor een dagje ontspanning. De archeologische sites voeren u terug naar de tijd van de Romeinen. En de boekjes van Wap Aventures en de tochten van Familiewandelingen staan garant voor speelse en leerrijke momenten in heel onze regio.

Een leuke wandeling

Wandelaars welkom! Twee natuurparken, een eerste in het Pays des Collines en een tweede in de Plaines de l’Escaut, tellen tal van wandelpaden. Te voet, met de fiets of te paard of zelfs per mountainbike door heuvelachtige, fraaie landschappen of uitgestrekte vochtige, schaduwrijke gebieden, sportievelingen en liefhebbers van rust en openlucht weten niet wat eerst te kiezen!

Smakelijk! Gezondheid!

Ook gastronomen zitten hier goed. Picardisch Wallonië telt heel wat goede restaurants en lokale telers, die u maar wat graag laten proeven van de vele streekproducten. Proef zeker ook een van de vele artisanale bieren gebrouwen bij een van de 14 microbrouwerijen. Een aanrader! Er zijn meer dan honderd bieren, kies wijselijk.

Leve het feest!

En ook liefhebbers van folklore en festiviteiten moeten zich hier niet vervelen. Picardisch Wallonië is een streek waar van alles beweegt en leeft. Het verenigingsleven en de culturele wereld zorgen voor een goed gevulde kalender het hele jaar door. Op de agenda: oude tradities in de musea over het landelijke leven, het feest der reuzen, circus- en muziekfestivals, klassieke muziekconcerten en tuinbeurzen.