Gepubliceerd op in de categorie : Evenementen

Waarom niet een Moinette drinken in Tourpes ?

Elk jaar zetten de ambachtslieden en producenten van Tourpes hun deuren open en tonen ze hun knowhow aan het publiek. Van een begeleid bezoek aan de brouwerij Dupont en proeverijen tot voorstellingen en animaties voor kinderen, er is voldoende keuze om de zondagnamiddag in te vullen. Als de zon van de partij is dan is dit familie-uitje een aangename manier om dit vredige dorp van de stad Leuze-en-Hainaut te ontdekken.

Kaas en bier bij de brouwerij Dupont !

Ik denk er al enkele jaren over na om naar Tourpes te gaan en de brouwerij te bezoeken en de plaatselijke producenten te ontmoeten tijdens het jaarlijks feest in september. De Brouwerij Dupont, beroemd om haar blonde Moinette en Saison Dupont, opent voor de gelegenheid haar deuren voor het publiek met enkele interessante begeleide bezoeken. De brouwerij is actief sinds 1844 en produceert bieren van hoge gisting die gefermenteerd worden in de fles. Sinds 1990 biedt de brouwerij ook enkele bijzonder smakelijke biologische bieren aan. Deze traditionele bieren worden overal in de wereld gesmaakt : U vindt er onder andere in Engeland, Nederland, de Verenigde Staten, Canada, Australië en zelfs in Japan! Zoals velen voor ons kunnen ook wij niet weerstaan aan de lokroep van de (goed uitgeruste!) winkel om de koffer van onze auto te vullen met enkele hoppespecialiteiten, om samen te delen… De sfeer is erg gezellig en we proeven ter plaatse een lekkere Moinette, vergezeld van blokjes met bier gerijpte kaas terwijl we de beste momenten van de dag bespreken met onze tafelburen!

Brasserie1

 

Draaimolen, tochtje met de tractor, ballonnen en suikerspin !

Kinderen worden niet overgeslagen. Er wacht hun een rit op een ecologische draaimolen ! het principe : om hem te doen draaien moet er getrapt worden! Het is een leuk concept en de kinderen trappen naar hartenlust op hun tijdelijke voertuig. De fanfare doet lustig mee en laat jong en oud bewegen op de vrolijke deuntjes! In de straten worden we ontvangen door de ambachtslieden en de kleinsten worden verwelkomd door de dieren van het boerenerf : geiten, konijnen, kippen… Met een ballon en een suikerspin in de hand (roze voor de meisjes en blauw voor de jongens) ontdekken ze de straten van het dorp, geanimeerd door fanfares en dansgroepen, en ze blijven staan aan de rommelmarkt en de stand van de verkeersveiligheid. De politie te paard trekt ook de aandacht. Tot slot eindigt onze uitstap met een tochtje met een treintje (voortgetrokken door een tractor) waarbij we de verschillende plaatsen met activiteiten bezoeken en dit voor de bescheiden prijs van 1€ per persoon. Om te herbeleven!

Tourpes-compo

 

Om te weten :

  • De brouwerij Dupont maakt deel uit van de vereniging Wapibrasseurs van 14 ambachtelijke brouwerijen in Picardisch Wallonië.
  • Sinds juni 2015 opent de Brouwerij Dupont Brasserie Dupont haar deuren op elke eerste zaterdagochtend van de maand : bezoek in het Frans om 10.30 u., in het Nederlands om 11 u. en in het Engels om 11.30 u. Vergeet niet om te reserveren, u wint er 2,50 € bij ! (12,50€ bij reservatie – 15 € zonder reservatie, bezoek, proeverij van 3 bieren, kaas en ontdekkingspakket van 6 flessen inbegrepen).

 

Locatie

Rue Basse, 5. 7904 Tourpes.

Séverine

Onze Doornikse blogster dartelt vrolijk van dorpsfeesten naar tentoonstellingen en culturele evenementen. Ze deelt met u haar favoriete plekjes en geeft u leuke tips voor een onvergetelijk uitstapje met het hele gezin.

Vorige artikel

Met de fiets, tussen de Reuzenstad en het kasteel van Belœil

Volgende artikel

Laat ons wandelen… in de bossen op de top van de Kluisberg!