Gepubliceerd op in de categorie : Natuur

Laat ons wandelen… in de bossen op de top van de Kluisberg!

Nu de herfst er stilaan aankomt, wil ik u iets meer vertellen over een van mijn favoriete plekken om te wandelen in Picardisch Wallonië (op de grens van Vlaanderen en Wallonië). De Kluisberg ligt aan de top van het Heuvelland en ligt op minder dan 15 minuten van Doornik en is echt een charmante bestemming voor de hele familie. De bossen met bewegwijzerde paden, het speelplein voor de kinderen en de altijd volle terrassen zorgen voor heel wat bezoekers onafhankelijk van het seizoen. Vorige herfst trok ik met enkele vrienden een namiddag naar deze groene zone… Volg mij!

We volgen het Landschap Parcours

Op een mooie herfstdag beslissen mijn vrienden, mijn familie en ikzelf om de paden van de Kluisberg te bewandelen. We hebben de route van het “Landschap Parcours” gedownload (la balade « Le Circuit paysager »)op (www.visitwapi.be) en we spreken af aan het Huis van de Wandelaars Maison des Randonneurs voor de start van een wandeling van 6,5 km. Als heel snel leidt het plan ons naar de bossen. Terwijl de kinderen genietend snellen tussen de boomstammen en naar beneden lopen op de steile wegen bedekt met rode bladeren, genieten wij van het heuvelachtig landschap. De witte toren is de eerste historische bezienswaardigheid die we op de weg tegenkomen. We komen te weten dat de toren diende als observatiepost in de tijd van Napoleon. Dat is pas een gespreksonderwerp! Na een stuk gewandeld te hebben door de beukenbossen bereiken we de verharde weg om vrij te genieten van het uitzicht op het glooiende landschap. Prachtige woningen en weiden met schapen en koeien omringen ons en maken het parcours bijzonder interessant. Via het kleine weggetje voor het Protestantse centrum lopen we gedurende enkele meters in een rij, de kinderen vooraan vinden dit prachtig!

mont-enclus-compo

Ontspanning op de top van de Kluisberg

Na de inspanning volgt de ontspanning. En op de top van de Kluisberg is er meer dan genoeg keuze. De terrassen liggen in de buurt van de aangelegde tuinen en het speelplein voor de kinderen. In de buurt liggen ook nog andere spelen in hout aan de rand van het bos. Zowel klein als groot smullen van de pannenkoeken, wafels en ijsjes want ze hebben het verdiend, nietwaar?! Nu enkel nog ontspannen en genieten van de laatste zonnestralen van deze mooie herfstnamiddag. Voor we afscheid nemen zien we het souvenirwinkeltje aan de parking van het Kluisbos. Het is de Giftshop Palace vol geschenkideeën, decoratie en speelgoed. Ga er pas binnen als je van plan bent om toe te geven aan de verleiding!!

mont-enclus-compo2

Praktisch :

Locatie

Enclus du Haut 30a. 7750 Orroir

Séverine

Onze Doornikse blogster dartelt vrolijk van dorpsfeesten naar tentoonstellingen en culturele evenementen. Ze deelt met u haar favoriete plekjes en geeft u leuke tips voor een onvergetelijk uitstapje met het hele gezin.

Vorige artikel

Waarom niet een Moinette drinken in Tourpes ?

Volgende artikel

Met de fiets op de RAVeL des Collines