Gepubliceerd op in de categorie : Natuur, Bezoeken

Met de fiets op de RAVeL des Collines

Zin om op je fiets te springen en de wind in je haren te voelen, onderweg naar folklore en legendes? Volg mij dan op de RAVeL door het Pays des Collines!

Een streek vol ontdekkingen

Ons tochtje begint aan het Maison du Pays des Collines, een erg leuk infopunt in Elzele. Een ideale stop voor al wie de streek wil verkennen. Je vindt er ideeën voor tochtjes, alle goede adresjes voor van alles en nog wat, streekproducten en heel wat informatie over de streek… en haar mysteries.

Je moet weten dat de verbeelding hier nauw verbonden is met het dagelijks leven. We zijn nog maar net aangekomen en we worden al ondergedompeld in een sfeer van legendes en vertellingen, de ene al vreemder dan de andere.

We kiezen voor een fietstocht van 23 km door valleitjes, legendes en tradities… Dat wordt ongetwijfeld leuk!

Richting de nieuw aangelegde RAVeL des Collines… Maar voor je eraan begint, raad ik je aan om je fiets even opzij te zetten en de ‘Sentier de l’Etrange’ te nemen, een artistieke wandeling van 6 km die absoluut de moeite waard is.

Op elke straathoek iets ongewoons

HetSentier de l’Etrange (letterlijk het pad van het vreemde) is een echt openluchtmuseum, opgericht door de Belgische schilder, beeldhouwer, schrijver en tekenaar Watkyne, die aan de wieg stond van de Folk-Art. Het begint op de markt van Elzele en brengt ons tot bij enkele vreemde wezens.

Maar niet te snel! Voor je je aan dit avontuur waagt, moet je je hand op het hoofd van Quintine leggen, de verschrikkelijke heks van Elzele. Dit gebaar zal je behoeden voor het noodlot! Zo, nu ben je klaar. De groene duiveltjes en rode heksjes leiden je langs het pad tussen monsters, heksen, weerwolven, midden in de prachtige natuur van Elzele.

Na deze bijzondere wandeling kan je de fiets opspringen en beginnen aan een twee uur durende tocht door het platteland.

Ravel-des-collines-RAVeL

 

Op ontdekking in het Pays des Collines

De RAVeL des Collines is een oude spoorweglijn, nu volledig heraangelegd. Een leuk pad om alleen, met het gezin of met vrienden af te leggen. Het verbindt Elzele met Vloesberg, midden in het groene platteland. De zichten op het Pays des Collines zijn adembenemend mooi!

Een picknick is een goed idee, want het deel in Ellezelles van de RAVeL telt twee erg leuke, ingerichte picknickplekken in Beaufaux en Quintine. Smakelijk!

Onderweg passeer je ook op de volledig gerenoveerde stationsbrug en leuke plekken zoals Les Jardins de la Grange.

Je komt ook heel wat etablissementen tegen, zoals de Brasserie des Légendes, waar de bieren Quintine en Hercule worden gebrouwen. Een ideale eindplek voor je tocht. En dan het Ecomuseum van Lahamaide dat ons het landelijke leven en de bewerking van het land toont. Zijn herberg opent alle zondagen en feestdagen, onder andere voor het degusteren van het bier La Hamaide.

Au-chaudron-des-Legendes

 

De fietsroute is plat op het deel van de RAVeL en wordt iets heuvelachtiger wanneer je het verlaat om terug te gaan naar waar alles begon… het natuurpark van het Pays des Collines!

Praktisch:

Locatie

Ruelle des Ecoles, 1. 7890 Ellezelles

Valerie

Vrijwillige natuurgids Valérie woont zelf in het Pays des Collines en leidt u langs paden, wegen en landweggetjes om u betoverende en rustieke pareltjes te laten ontdekken ...

Vorige artikel

Laat ons wandelen… in de bossen op de top van de Kluisberg!

Volgende artikel

Met de fiets, tussen Edingen, het Pajottenland en Silly