Gepubliceerd op in de categorie : Natuur, Bezoeken

Met de fiets, tussen Edingen, het Pajottenland en Silly

Haal je fiets maar van stal… ik neem je mee naar het platteland, op ontdekking naar unieke plekjes, kleine lokale producenten en uitzonderlijk erfgoed.

Een uitzonderlijke tuin…

Onze tocht vertrekt aan het park van Edingen. Bij de toeristische dienst kopen we een kaart en krijgen we de nodige tips voor een bezoek aan Edingen en omstreken. Eerste etappe: een bezoek aan het park en zijn natuurlijke pracht.

Je moet weten dat het park van Edingen deel uitmaakt van de de meest “Uitzonderlijke tuinen van Wallonië”. We struinen door de Bloementuin, de Dahliatuin, de Rozentuin en de Waterplantentuin. Dit kan ook met behulp van een praktische audiogids.

Van het een knooppunt naar het andere

Na het bezoek klimmen mijn vrienden en ik weer op ons stalen ros om onze knooppuntenroute verder te zetten door Picardisch Wallonië en verder! Eerst gaat onze route door de straten van Edingen, dan volgen landwegen… Soms zijn we op Waals en dan weer op Vlaams grondgebied (dat zie je meteen aan de witte knooppuntbordjes!).

De fietstocht leidt ons richting Silly, de hoofdstad van de Slow Food, via tal van kleine bossen, valleitjes en bochtige wegen. Wanneer we onze bestemming hebben bereikt, dringt een bezoekje aan de brouwerij van Silly zich op. Ik ga door de knieën voor een Double Enghien (dat is genieten!), mijn vrienden kiezen een Titje… En dan klimmen we weer op onze fiets en rijden we dwars door het immens grote staatsbos.

6-bois-de-silly

Silly en zijn lokale rijkdommen

Het kasteel van Thoricourt, dat net werd gerenoveerd, verschijnt majestueus in het landschap. Het is een vredige plek die ons eigenlijk een beetje doet denken aan de woning van de Graaf van Rommelgem, een van de personages uit Robbedoes en Kwabbernoot…

Als je graag kastelen bezoekt, dan moet je weten dat Silly er eigenlijk zes telt. Zo kun je dus – te voet of met de fiets – een wandeling maken van het ene kasteel naar het andere, en de grandeur, het kader en de architectuur ervan bewonderen.

Honger gekregen? Afspraak op de Place de Thoricourt waar we binnengaan in de “Table au Vert”. Dit aangename restaurant, uitgebaat door een sympathiek jong koppel, heeft een kaart met originele gerechten en kwaliteitsvol vlees. Bovendien heeft de zaak een ‘Fiets Welkom’ label, zodat je weet dat je als wielertoerist warm wordt onthaald en er plaats is om fiets te stallen!

4-chateau-Thoricourt-Chateau

 

Voor je Edingen bereikt via kleine weggetjes, kan je nog producten van de boerderij kopen bij de lokale boeren. Ik raad de kazen van Thoricourt en die van de geitenboerderij Petit Fouleng aan. Ze zijn overheerlijk!

Praktisch:

Locatie

Avenue Elisabeth. 7850 Enghien

Valerie

Vrijwillige natuurgids Valérie woont zelf in het Pays des Collines en leidt u langs paden, wegen en landweggetjes om u betoverende en rustieke pareltjes te laten ontdekken ...

Vorige artikel

Met de fiets op de RAVeL des Collines

Volgende artikel

Wandeling in het Pays des Collines via de knooppunten