Gepubliceerd op in de categorie : Natuur

Wandeling in het Pays des Collines via de knooppunten

Hoewel de Plaines de l‘Escaut geen geheimen meer voor mij hebben, bleef het Pays des Collines tot vandaag een mysterie voor mij… Daarom besloot ik, als grote wandelliefhebber, om me te laten vergezellen door een natuurgids om dit natuurpark en zijn beroemde bakens, de “knooppunten” die overal in deze regio zijn verschenen, te ontdekken…

Vertrekpunt van de wandeling, Place d‘Ellezelles

Afspraak op de Place d‘Ellezelles, aan de voet van de kerk… Tot dusver geen probleem! Als goede wandelaars die wij zijn, hebben wij allebei een wandelkaart van het Pays des Collines bij en dragen wij geschikte wandelschoenen. Mijn voornemen: de kennis van mijn gids benutten om een beetje meer te weten te komen over de bijzonderheden van het Pays des Collines en over de werking van dit nieuwe wandelsysteem dat erg populair is bij de Vlamingen.

Het Pays des Collines, land van de heksen

Onze eerste stappen brengen ons naar een te beklimmen heuvel die uitkomt bij de Brasserie des Légendes, waar we Quintine drinken… Dit bier heeft de naam van een heks die op de brandstapel belandde in het Elzele van de 17e eeuw… Sindsdien wordt Elzele als een heksendorp beschouwd en organiseert het ieder jaar een grote Sabbat in het laatste weekend van juni! Ik begrijp nu waarom er zoveel voorstellingen van heksen in de vitrines van het dorp staan…

Van knooppunt naar knooppunt…

Het weer van eind april is ideaal voor een wandeling. De zon komt voorzichtig piepen tussen de bomen en een zacht briesje waait over ons bij elke stap. Wij nemen de onverharde weg die langs de speeltuin van de Brasserie loopt tot aan de eerste didactische borden. Deze laatste onthullen enkele bijzonderheden van de flora langs de paden.
Honderd meter verderop bereiken wij een leuke picknickzone: ze is gemaakt van houten kratten van Quintine. Het uitzicht op de heuvels is hier adembenemend! Mijn gids neemt de tijd om me uit te leggen dat wij hier op knooppunt 10 zijn en naar knooppunt 40 gaan. Een fluitje van een cent!

Van de RAVeL des Collines tot bucolische paadjes…

We zijn nu op de Ravel des Collines, een voormalig spoorlijn die heringericht is voor voetgangers, fietsers en ruiters. Fietsen en wandelaars kunnen elkaar hier veilig kruisen. Het is rustig, de vogels fluiten zachtjes en alleen het geluid van een tractor in de buurt doet me denken aan de zoete realiteit.
Ik bewonder de heuvelachtige landschappen die aan ons voorbijgaan, tussen weilanden, akkers en kreupelhout. Een tra in de bomen geeft me de gelegenheid om het reliëf van de regio te ontdekken. In de verte stelt mijn gids me de Houppe voor, het hoogste punt van het Pays des Collines (toch 157 meter boven de zeespiegel). We verlaten de RAVeL na 300 meter en begeven ons in het bos.

Op het Pad van het Vreemde

Het einde van de wandeling volgt een deel van het Pad van het Vreemde, dat ik absoluut wilde ontdekken. Een terecht, want dit circuit in de velden en heuvels biedt prachtige uitzichten over het dorp. Het wordt weliswaar bewoond door zeer vreemde wezens, maar als u de toverformule goed uitspreekt voordat u het neemt, zal er u niets overkomen… Dat zeggen ze althans!

In het hart van het dorp Elzele

Terug in het dorp neem ik de asfaltweg die me van omgeving doet veranderen en enkele dorpsbewoners kruisen. Ik neem het vertrek van mijn gids, die ik van harte dank, te baat om het Landhuis van het Pays des Collines binnen te gaan. Het is gelegen op het plein en ik vind er enkele interessante boeken over de folklore en de bezienswaardigheden van de regio evenals overheerlijke streekproducten… Ik kan ze nu nog proeven!

Kortom:

  • Zeer aangename wandeling van 8 km om de typische landschappen van het Pays des Collines te ontdekken.
  • Te volgen knooppunten: 15 – 12 – 82 – 10 – 40 – 18 – 85 – 49 – 84 – 20 – 19 – 41 – 24 – 15
  • Downloaden: Op wandel in het land van de heksen

Locatie

Ruelle des écoles, 1 7890 Ellezelles

Antoine

Bij Antoine zitten hardlopen, trail, fietsen, mountainbiken en trekking in het bloed. Hij is een sportfanaat in hart en nieren en toont ons de beste paden om in Wapi te trainen!

Vorige artikel

Met de fiets, tussen Edingen, het Pajottenland en Silly

Volgende artikel

De Amarylliswedstrijd of hoe je niet kunt weerstaan aan de charme van het kasteel van Belœil!