Gepubliceerd op in de categorie : Natuur, Evenementen

Wandeling tussen de bloemen in het park van Edingen

April staat in het teken van de grote terugkeer van de lente. De zon en de knoppen vervangen de koude en de kale bomen. Het is ook de terugkeer van de traditionele tuinbeurs in het Kasteel van Edingen. Op een aangenaam vrijdagnamiddag ben ik een van de honderden bezoekers op zoek naar inspiratie om een beetje leven te brengen in mijn tuin. Meer dan 200 stands wachten ons op in een prachtig park van 5 hectaren.

De beurs is verdeeld in verschillende thema’s: duurzame ontwikkeling in de Rotonde, ontwerpers van juwelen en decoratievoorwerpen in het Kasteel en ambachtslieden in de hal. Boomkwekers, tuiniers en handelaars bevinden zich verspreid over het hele park.

Een divers publiek

De diversiteit van de te koop aangeboden voorwerpen wordt weerspiegeld in de diversiteit van de bezoekers. Ik hoor Russisch, Portugees, Nederlands, … spreken. Veel koppels maken er een wandelingetje. Heren (gentlemen) dragen zakken met planten die hun dames willen uitplanten in hun tuin. De vaste bezoekers komen met een karretje. Ook kinderen vervelen zich hier niet: ze kijken met grote ogen naar natuurgetrouwe metalen vogels, slaken verraste kreten of geven een bloemetje aan hun broertjes of zusjes (schattig, nietwaar?).

foire-de-jardin02

Ongewone voorwerpen

Enkele voorwerpen hebben mijn aandacht getrokken. Om te beginnen de handtassen, juwelen en paraplu’s van … kurk! Ongelooflijk wat je allemaal kunt maken met dat materiaal (dat niet afkomstig is uit België, maar uit Portugal, de eerste producent van kurk in de wereld). Achter een doolhof van buxus ontdek ik een helse machine: een enorme bal van glas en metaal, rechtstreeks uit het boek “Twintigduizend mijlen onder zee.” Deze bal, die je kunt kopen als lounge of buitenkamer, kost maar liefst 11.500 euro. Tijd om te beginnen sparen dus!

Ik ontdek op deze beurs ook genieën zoals de uitvinder van de Binette U. Hij zegt dat hij een patent heeft ingediend voor dit 100% Belgische harkje in u-vorm. Je kunt er moeiteloos mee harken, onkruid wieden, zaad verspreiden. Klein addertje onder het gras: je vindt het niet in de winkels. We grijpen dus de gelegenheid met beide handen aan. Deze Belgische uitvinding heeft toekomst!

foire-de-jardin03

April, ideaal om te planten

Dat de tuinbeurs in april plaatsheeft, is geen toeval. Dit is een van de beste momenten om te planten en de tuin voor te bereiden voor de zomer. Je vindt er tijdloze (maar onvermijdelijke!) fruitbomen en ontluikende rozen. Vetplanten hebben succes, maar kunnen niet op tegen de overvloed aan viooltjes die te koop zijn tegen redelijke prijzen. Tulpen, fuchsia’s en Mariahartjes zijn ook van de partij. Maar het zijn niet alleen deze extravagante bloemen die onze aandacht verdienen. “Dichtere” en niet minder kleurrijke planten hebben veel succes bij de tuiniers in spe: acers en siergrassen. Je vindt ze in alle maten en alle soorten.

Wat ook interessant is op deze beurs, zijn de ambachtslieden die voor je ogen naaien, graveren of metaal draaien. Demonstraties die de zintuigen prikkelen. Ik houd plotseling halt bij de aangename geur van verbrand hout. Een dame maakt gaten in Afrikaanse kalebassen (een pompoensoort) met behulp van een miniboortje om er lampen van te maken. Ik verlaat het park, mijn reukzin is nog maar amper bekomen of er is een explosie van plantengeuren die mijn neusgaten prikkelt: tijm, laurier, rozen en zelfs olijven.

Tijdens mijn zoektocht naar vetplanten hoor ik tot slot dat een dame op zoek is naar een bepaalde soort Aloë Vera omdat ze er zalf en … shampoo van maakt (ik had haar recept moeten vragen)!

foire-de-jardin04

Het beste moment om erheen te gaan: op vrijdag!

Naarmate mijn bezoek vordert, kom ik tot het besef dat de ambachtslieden massaal vertegenwoordigd zijn. Het zijn echter de boomkwekers, die nochtans in de minderheid zijn, die de meeste bezoekers trekken. Een goede tip als je niet graag in de drukte bent: kom naar de tuinbeurs van Edingen op vrijdag. Het is dan nog vrij rustig in vergelijking met het weekend waarin het publiek in groten getale komt. Voor bezoekers gaat er niets boven ruimte en beschikbaarheid van de verkopers om van deze tuinbeurs een aangenaam en ontspannen bezoek te maken.

Locatie

Foire de jardin au Château d’Enghien 5, Parc 7850 Enghien

Clémence

Clémence komt uit Aat en is altijd al een spring-in-‘t-veld geweest. Een evenement hier, een bezoekje daar, ze wil steeds nieuwe plekjes ontdekken om haar nieuwsgierigheid in toom te houden. En haar vrienden zijn steeds in de buurt ...

Vorige artikel

Met het hele gezin naar het Weekend Experimentele Archeologie in de Archeosite van Aubechies

Volgende artikel

Sortilèges in Aat… Allen daarheen met de kids!