Gepubliceerd op in de categorie : Evenementen

Met het hele gezin naar het Weekend Experimentele Archeologie in de Archeosite van Aubechies

Het laatste weekend van augustus hebben wij een fameuze reis door de tijd gemaakt! Een zeer leerrijke sprong terug naar ambachtslieden uit een andere tijd die hun oude knowhow kwamen tonen met een grote beheersing en passie. Met al die demonstraties, reconstructies en ensceneringen van gevechten en rituelen is de namiddag gewoonweg voorbijgevlogen!

Militaire prestaties en Gallo-Romeinse rituelen

Afgelopen zaterdag 29 augustus hebben wij de Archeosite en het Museum van Aubechies-Beloeil belegerd en wij waren niet de enigen! Het Romeinse leger en de gladiatoren waren er ook en hadden zelfs hun kamp opgeslagen. De kostuums van de troepen (vooral de officieren met een wolvenvacht op het hoofd) maar ook de prestaties maakten indruk op de kinderen die het gevoel hadden in een aflevering van Asterix en Obelix te zijn. Wij woonden een militaire prestatie bij die werd voorafgegaan door een zegening van een Romeins legioen. De zegening ging gepaard met wierook en offerwijn (bier in dit geval, want de wijnstokken zijn veraf!), waarmee de grond wordt besprenkeld om het geluk aan zijn zijde te hebben en ervoor te zorgen dat de goden Apollo en Mars een overwinning brengen voor de troepen. De gevechten, maar ook de militaire figuren, zoals de vorming van de schildpad, behoorden tot de favoriete momenten van het publiek! De officiële adoptie van twee baby’s, door de vader van het gezin, en hun zegening (in vertaald Latijn) in een ceremonie ter erkenning van het kind in de tempel scoorde ook. Zo kwamen we te weten dat men negen dagen moest wachten voor een jongen en acht dagen voor een meisje (dat als ‘voorlijk’ werd beschouwd), om hen officieel te erkennen. En bij wijze van anekdote: de twee baby’s kregen ter herinnering aan de stichting van Rome voor de gelegenheid Romulus en Remus als doopnaam. ☺

 

Archeosite-Tortue

Archeologische demonstraties en smaken van vroeger!

In de geanimeerde ruimtes van de Archeosite (die de bronstijd, de ijzertijd of het Gallo-Romeinse tijd vertegenwoordigen) ontdekten we de woningen en dagelijkse voorwerpen van onze voorouders. Onder onze vragende ogen reproduceerden Belgische maar ook buitenlandse (Tsjechische, Italiaanse …) ambachtslieden en archeologen technieken uit het verleden en deelden de vrucht van hun onderzoek met ons. Tussen de reductie van ijzererts, het bakken van potten of de kookkunst van weleer prikkelden de rookgeuren onze neusgaten. Nieuwsgierig (en ook een beetje snoeplustig…) van nature proefden we van pannenkoekjes gebakken in een grote pan op het vuur. Ze zijn gemaakt van een mengsel van bloem en water op smaak gebracht met honing of appelmoes. Het recept van brood (of toch bijna) dateert dus niet van vandaag! De kinderen, die gefascineerd waren door het vuur kregen de gelegenheid om over de smulpartijen te praten met de animators. Toen ze over de banketten van Obelix (en jawel, altijd dezelfde referentie …) begonnen, leerden ze dat everzwijn geen vast maar een zeer uitzonderlijk gerecht was voor onze Gallische voorouders. De jacht was zeldzaam en ze fokten liever kippen, vee … De everzwijnen konden dus rustig rondlopen tenzij ze het korenveld verslonden en de Galliërs ze op hun beurt opaten!
Na een mooi bezoek aan de site tot en met de vijver waarop boottochtjes werden georganiseerd en diverse spektakels en experimenten, eindigden we onze uitstap met een lekker biertje, kwestie van de dag goed af te sluiten!

Archeosiste-Saveurs-autrefois

Goed om te weten: Als je dit jaarlijkse evenement, het “Weekend Experimentele Archeologie”, hebt gemist, weet dan dat de Archeosite en het Museum van Aubechies-Beloeil in het seizoen (van half april tot half oktober) elke zondagnamiddag tot leven komt met ambachtelijke demonstraties.

 

Locatie

Rue de l'Abbaye, 1. 7972 Beloeil

Séverine

Onze Doornikse blogster dartelt vrolijk van dorpsfeesten naar tentoonstellingen en culturele evenementen. Ze deelt met u haar favoriete plekjes en geeft u leuke tips voor een onvergetelijk uitstapje met het hele gezin.

Vorige artikel

Appelen persen in het Pays des Collines

Volgende artikel

Wandeling tussen de bloemen in het park van Edingen