Monique, oorlogsheldin

De oorlogsheldin Henriette Hanotte is op 19 februari 2022 op 101-jarige leeftijd overleden. .

Onder de schuilnaam Monique hielp Henriette Hanotte samen met haar familie Britse soldaten bij het oversteken van de Frans-Belgische grens aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. Via haar verhaal kan iedereen deze belangrijke figuur van het verzet blijven eren...

 

“Het is beter om de vrucht van contemplatie aan anderen door te geven dan alleen te contempleren.” 

Saint-Thomas d’Aquin

Monique, de smokkelaarster uit Rumes

Maar wie is "Monique"? 

"Monique" is de schuilnaam die Henriette Hanotte tijdens de oorlog gebruikte.

Henriette was tijdens de Tweede Wereldoorlog een "smokkelaarster". Ze hielp mensen die probeerden te vluchten en maakte deel uit van het netwerk "Comète", een netwerk dat in 1941 in Brussel werd opgericht door Andrée De Jongh, een lid van het Rode Kruis. Door haar eigen leven te riskeren onder de schuilnaam "Marie" en daarna "Monique” hielp ze 135 geallieerde piloten de grens van België naar Frankrijk over te steken. Deze piloten gingen dan tot Gibraltar om daar een boot te nemen naar Engeland.

 

Ze vertelde ons dat ze vluchtelingen hielp te ontsnappen want "ik moest wel". Ze ontving de "zendingen" die op het station aankwamen. Zij en haar ouders verzorgden hen en maakten hen klaar om te ontsnappen. Haar moeder gaf haar een paar tips: gooi alle documenten weg die ons zouden kunnen identificeren en doe touw rond je schoenen zodat ze geen geluid maken. Of een ticket aan een ander loket dan 'haar' Engelsen kopen zodat ze haar er niet van zouden verdenken dat ze hen hielp.

Ze werd in mei 1944 verklikt en moest ook naar Engeland vluchten omdat ze anders riskeerde te worden geëxecuteerd. Ze werd als Engelse militair beschouwd en werd opgeleid tot agent en ging naar de parachuteschool. Tot haar grote spijt was ze niet aanwezig bij ze de bevrijding van haar dorp.ge.

 "Vrees niemand, of je verliest,"zei ze. Een echte vechtster!

In de voetsporen van Monique

De route "In de voetsporen van Monique” brengt u van Rumes naar Bachy, aan de andere kant van de grens.

Deze grensoverschrijdende herdenkingsroute neemt u mee in de voetsporen van Henriette Hanotte tijdens haar overtocht met de geallieerde piloten.

Vertrek in Rumes (of Bachy) en ontdek een van de ontsnappingsroutes van het Comète-netwerk waar “Monique” deel van uitmaakte. Treed in haar voetsporen en in die van de Amerikaanse, Engelse, Australische, Canadese, Poolse, Franse en Belgische piloten en wandel door de uitgestrekte velden en langs de oude smokkelroutes tussen Rumes en Bachy.

Volg het spoor van “Monique” en geniet van een uitstapje in hartje platteland van de kleilandschappen die sindsdien vrijwel onveranderd zijn gebleven.

De kaart van de grensoverschrijdende herdenkingsroute "In de voetsporen van Monique" en het historische boekje kunnen gratis worden gedownload. Lees zeker haar interview in het VisitWapi Magazine. Lees ook de review van onze Wapitrotter.