Gepubliceerd op in de categorie : Natuur

Tussen Rumes en Bachy “Monique” tegemoet

Richting Rumes voor een grensoverschrijdende wandeling in de voetsporen van Monique, een verzetsstrijdster in de Tweede Wereldoorlog.

Henriette Hanotte bijgenaamd Monique

Tussen 1942 en 1944 hielp Henriette Hanotte 135 piloten over de Belgisch-Franse grens te ontsnappen aan de Duitse bezetter. Deze jonge dame uit Rumes was toen maar 20 jaar oud. Als gids voor het netwerk Comète gebruikte ze de schuilnaam “Monique” en begeleidde ze de piloten tot in Frankrijk door Bachy langs paden en aardewegen waar ze van kindsbeen af door rondtrok. De gemeenten van Rumes en Bachy stonden erop om deze heldendaad en Henriette Hanotte te eren door een wandelroute te maken op de ontsnappingsroute van “Monique” en haar piloten. Enkele dagen na zijn inhuldiging ben ik in de voetsporen van “Monique” getreden door deze nieuwe wandelroute te volgen.

Met zo’n splinternieuwe bewegwijzering is het onmogelijk om te verdwalen

In de voetsporen van het verzet

Aan het startpunt geeft een totem informatie over Henriette, haar leven, haar kindertijd, haar inzet tijdens de oorlog en over de nieuwe vers bewegwijzerde wandelroute. Het is een interessante aanvulling op het geschiedenisboekje et op de wandelfolder die speciaal voor deze route werden uitgegeven. Het eerste vertelt het leven van de verzetsstrijdster aan de hand van soms heel vreemde verhaaltjes; de tweede herneemt het traject van de route met toelichtingen en mooie foto’s. Ik raad u aan om deze voor uw wandeling aan te schaffen. Ze zijn beschikbaar bij het gemeentebestuur van Rumes, op het gemeentehuis van Bachy en online op de Wapishop.

Er is niets beter dan op een bank te gaan zitten om van het landschap te genieten

Vanaf de eerste stappen op de paden die Rumes met Bachy verbinden, maken de getuigenissen van Henriette duidelijk wat de inzet en de gevaren van haar missie zijn door deze paden te gebruiken. Ook al zien ze er vandaag als gewone veldpaden uit, 70 jaar geleden waren ze voor haar de beste en de enige manier om haar beschermelingen naar veilige oorden te brengen. Langs deze wandelroute komt het verleden precies weer tot leven… Ik ben bijna opgelucht dat ik geen Duitse soldaat tegenkom als ik over de grens loop!

Rumes en Bachy voor eeuwig verbonden door hun verleden

In Frankrijk doorkruist de route Bachy en haar talrijke steegjes. Ook daar krijgt de wandelaar een levendig beeld van Monique en haar piloten die de zijwegen nemen om de douaniers en de soldaten te ontlopen.

Steegjes en paden doorkruisen het dorpje Bachy

Midden in het dorp biedt de kerk een startpunt dat gelijk is aan dat van Rumes. Het is ook hier dat u het standbeeld van Henriette met een piloot kunt bewonderen ter herdenking van de strijd die ze hier gevoerd heeft. De wandelroute kan dus evenwel in België als in Frankrijk gestart worden. Aan de rand van het dorp zie ik twee bunkers aan weerszijden van het pad. Deze overblijfsels van de oorlog herinneren ons aan hoe hard deze streek slechts een zeventigtal jaren geleden werd getroffen.

Door de natuur versluierd, vervagen de slechte herinneringen stilaan

Terug in het heden

Terug bij het startpunt in Rumes zit ik te peinzen… Zeggen dat mijn grootouders en overgrootouders deze tijd die Henriette heeft doormaakt ook hebben gekend toen ze mijn leeftijd waren… We leven in heel andere tijden en we zijn er niet altijd van bewust hoeveel geluk we hebben… Ik besef door deze getuigenissen hoe de oorlog het leven van de streek en haar inwoners heeft getekend. Henriette Hanotte die haar leven op het spel heeft gezet om anderen te redden, is een toonbeeld van moed, een te roemen heldin.

Kortom

  • Route van 10.7 km op paden en aardewegen in de grensoverschrijdende velden
  • Geschiedenisboekje en wandelfolder verkrijgbaar bij het Gemeentebestuur van Rumes, het gemeentehuis van Bachy, de Dienst Toerisme van Pévèle Carembault en op visitwapi.be
  • Donload de topofiche : In de voetsporen van Monique

Locatie

Rumes

Antoine

Bij Antoine zitten hardlopen, trail, fietsen, mountainbiken en trekking in het bloed. Hij is een sportfanaat in hart en nieren en toont ons de beste paden om in Wapi te trainen!

Vorige artikel

Privé: Op wandel in de beboste heuvels van Frasnes