Een Komens octrooi voor een zeer… Gallant weefgetouw

 

MUSEUM VAN LINTNIJVERHEID

Een Komens octrooi voor een zeer… Gallant weefgetouw 

Voorgesteld door: Olivier CLYNCKEMAILLIE, Curator-Directeur, Algemeen afgevaardigde

 

Lintweverij Gallant, opgericht in 1796, is één van de meest emblematische Komense weverijen voor WOI. Het is, tot ongenoegen van zijn rechtstreekse concurrent Désiré Ducarin, de belangrijkste van de ‘cité des louches’.

De prestigieuze gebouwen staan in de rue d’Armentières en bestaan uit een huizenblok verspreid over meerdere hectaren. In werkelijkheid volgde de lintweverij Gallant de lintweverij op die opgericht werd door Henri en Louis Lauwick en werd vervolgens door samenvoegingen Lauwick-Frères et Henri Gallant in 1867 (monteur Henri Gallant zorgde ervoor dat het bedrijf nog meer kon groeien dankzij een nieuw mechanisch weefgetouw dat hij ontwierp), Henri Gallant et Cie in 1891, Etablissements Albert Gallant in 1903 en rubans Gallant in 2005.

Henri Gallant wilde zijn plaats op Europees vlak verstevigen en bleef zijn kennis gebruiken voor zijn bedrijf door nieuwe onderdelen te ontwerpen voor zijn weefgetouwen. Hij begreep erg snel de noodzaak om zijn uitvinding te beschermen en vroeg octrooien aan. Op 2 april 1884 werd een 100% Komense uitvinding geregistreerd onder het nummer 26530, dankzij het afleveren van octrooien door het Duitse Keizerrijk, want het bedrijf dat in 1796 werd opgericht, was op dat ogenblik het meest bloeiende Komens bedrijf en wilde deze positie verstevigen! Daarom wil het bedrijf zich naast het beschermen van de fabrieksmerken onderscheiden van zijn concurrenten door vernieuwende technieken op punt te zetten om de productiviteit te verhogen en de erg hoge kwaliteit van de productie te behouden. Het document uit 1884 beschrijft erg nauwkeurig aan de hand van schema’s het mechanisme van een klikregelaar voor het lintweefgetouw dat Gallant op 14 september 1883 indiende bij de autoriteiten van het Reich.

 

Het systeem van Henri Gallant maakt het mogelijk om de draad via een klikregelaar de gewenste spanning te geven op het juiste moment. De kwaliteit van het geweven stuk is beter en toont aan dat de diepgaande kennis van het weefgetouw en de gereedschappen voor het patronaat de inzet blijft van het goede beleid van een bedrijf. Gallant leerde net als tal van zijn confraters de lintweverij stap voor stap kennen vooraleer hij aan het hoofd ervan kwam te staan. Dit systeem werd een succes en toonde de wil van de bedrijfsleiders aan om de machine te verbeteren door er aanpassingen aan te doen t.o.v. de nominale beschrijving ervan in de catalogus. Maar Henri Gallant was slim genoeg om zijn vondst in te dienen en officieel te laten octrooieren, terwijl anderen hun ‘omvormingen’ van weefgetouwen geheim hielden.

Meer informatie over het Museum van Lintnijverheid in Komen. .

Ce contenu vous a-t-il plu ?

Merci d’avoir cliqué !

4 utilisateurs ont aimé ce contenu Cliquez sur le cœur pour aimer ce contenu