Gepubliceerd op in de categorie : Smaken

Zeg het met Belgische chocolade!

België is bekend om zijn bier, zijn frieten en … zijn chocolade! Omdat deze lekkernij wel een artikeltje waard is, ‘offer’ ik me op.
Chocolade, de favoriete lekkernij van de Belgen, van de Fransen … van de hele wereld, is de trots van ons land! Ik bood me aan als expert van de dag over het onderwerp, een missie die ik zeer serieus opvat, en had het genoegen om voor u de creaties te proeven van ambachtelijke chocolatiers van Picardisch Wallonië.

Belgische chocolade proeven… een must

Délices et Chocolats

In chocolaterie Délices et chocolats in Templeuve wordt ik ontvangen door Cédric Cardon himself. De meester-chocolatier, die al meermaals bekroond is, heeft meer dan één recept om je te laten watertanden. Hij maakt er een erezaak van om lokale producten te gebruiken. Ik heb (voor jullie natuurlijk) enkele van zijn specialiteiten geproefd: een praline van de boomgaarden van Brunehaut, een praline met de afbeelding van bijen in Doornik, feuilletine … Wat een genot! Verder zijn er pralines met foie gras, met cuberdon, in de zomer met aardbeien, met vruchtenlikeur of met koffie en pralines op maat voor Doornik of voor de kalkovens bijvoorbeeld. In totaal een zestigtal variëteiten (om binnenkort te proeven…)!

De winkel en het productieatelier in Hollain, een klein grensdorp, is een adres dat erg gewaardeerd wordt door onze grensburen, zo vertrouwt hij ons toe: “90 % van de klanten zijn Fransen”! En in de winkel in Templeuve 50 %. De ambachtelijke chocolatier biedt rondleidingen en workshops aan voor groepen of voor verjaardagen (onthoud het!). Ik heb al een voorproefje gekregen van de rondleiding, die zeer leerrijk is! Voor Valentijnsdag biedt Cédric, naast gevulde harten, ondeugende chocolaatjes aan die de Kama Sutra uitbeelden … Een tip?

C comme…

Het is precies 1 jaar geleden dat François en Charlotte hun ambachtelijke chocolaterie C Comme… openden in Dottignies. De twee goede vrienden met een passie voor confiserie bieden er pralines aan (al meer dan 40 soorten!), maar dat niet alleen. Makarons, roomijs voor feesten en andere zelfgemaakte suikerwaren strelen de tong van hun klanten. Hier wordt alles ter plaatste gemaakt! In het laboratorium hebben hun proeven geleid tot de creatie van pralines met gezouten boterkaramel (de meest verkochte en, ik kan het bevestigen, een waar genot!), met sinaasappel, met biscuit, met viooltje of met cuberdon, een groot succes!
Voor de geliefden is de winkel in het roze en wit gekleed en heeft “Love”-doosjes bovengehaald voor de gelegenheid. De producten van het moment? Pralines met gember … En chocoladeharten waarin de klanten een originele verrassing kunnen verbergen (mannen, denk aan “lingerie”, een “juweel”, een “cadeaubon” of een ander gelegenheidsgeschenk…)! 😉

Ccomme03-Article

Chocolaterie “Maison Léger “

Midden in het centrum van Doornik, op de Place de Lille, vindt u de Chocolaterie Maison Léger, een gastronomisch adres dat al 20 jaar bestaat. Hier worden de truffels, bedelaars, orangettes, kruidkoek en gepersonaliseerde chocoladerepen met de afbeelding van Doornik geapprecieerd. Maar de winkel is vooral beroemd om zijn gebroken chocolade (donkere feuilletine of met melk en hazelnoten) en chocoladepasta’s! (Een echte aanrader)!
Alle verpakkingen en composities van pralines worden gemaakt in het verkooppunt in Edingen. Het productieatelier bevindt zich achter de winkel in Doornik en laat de meester-chocolatier, die druk in de weer is met hartjes voor Valentijnsdag, weinig respijt. Alle creaties worden ter plaatse gemaakt, zonder kleurstoffen. In de verleiding gebracht en vol cadeautips verlaat ik met een licht hart (en met een pakketje onder de arm) dit derde kwaliteitsadres.

Ontdek hier nog meer interessante adressen: de producenten van Wapi 

Locatie

Rue de Tournai, 148. 7620 Hollain

Séverine

Onze Doornikse blogster dartelt vrolijk van dorpsfeesten naar tentoonstellingen en culturele evenementen. Ze deelt met u haar favoriete plekjes en geeft u leuke tips voor een onvergetelijk uitstapje met het hele gezin.

Vorige artikel

Fantastische reis in de diepten van de tentoonstelling aRTnimal in Doornik

Volgende artikel

De 3 momenten van het carnaval van Doornik die u niet mag missen met kinderen!