Gepubliceerd op in de categorie : Evenementen

De 3 momenten van het carnaval van Doornik die u niet mag missen met kinderen!

In Doornik is carnaval een van de meest verwachte afspraken van het jaar. Als echte Doorniker wil ik het voor niets ter wereld missen. Het duurt 3 dagen en heeft elk jaar een andere thema. Dit jaar, is het de vijf elementen: vuur, lucht, water, arde en… confettis! Dus, als u zaterdag deelneemt met kinderen, zijn hier de 3 momenten die u niet mag missen…

 

Vertrek van de optocht…

Bijzonder aan het carnaval van Doornik is dat het beweegt. Het bestaat uit een tiental praalwagens en gilden, de ene nog gekker dan de andere, die door de straten trekken volgens een duidelijk vastgelegd traject. Duizenden deelnemers (jawel!) verzamelen zich rond 14u30 voor de start met fanfares en trompetten. De wagens hebben tonnen confetti (die achteraf uw auto, inkomhal, badkamer … elke kamer van uw huis zullen opvrolijken!) en snoep bij die ze naar hartenlust zullen uitgooien tijdens het hele traject, tot grote vreugde van de kinderen.

Als u het begin mist, raak dan niet in paniek: luister goed en de muziek zal u de weg wijzen naar de stoet. Of vraag gewoon rond: verklede mensen in overvloed die zich zeer snel verspreiden in de straten om de stoet beter te kunnen bewonderen.

Carnaval-Tournai-Depart-OK

Oplaten van de ballonnen & het gooien van pichous

Het oplaten van de ballonnen is altijd een moment dat erg gewaardeerd wordt door de kinderen in de stad. Vaak vindt het plaats boven de Schelde. Iedereen verzamelt zich voor de verdeling van de veelkleurige ballonnen. Opgelet, het is verboden ze op te laten vóór het startsein! De kleinsten beginnen dan te pruttelen omdat ze te lang moeten wachten… Of de ballon vliegt vanzelf weg (en wie moet er dan lopen om hem te vangen …?) Tussen gelach en ontgoocheling door is het spektakel altijd de moeite waard!

Het gooien van pichous vanuit de toren van het belfort is HET niet te missen moment van de dag! Je moet je wel een beetje laten gelden in de menigte die zich verzamelt rond het Unesco-gebouw, maar wat een genot om de trofee te vangen! Want dit mannetje van cakebrood met zijn mannelijk attribuut van gekonfijte vruchten (het lijkt op een cougnou of een coquille) is een echte lekkernij! (Denk er altijd aan om er ’s morgens eentje te kopen in de bakkerij van de stad om zeker te zijn dat je er eentje hebt geproefd… Of te doen alsof je het gevangen hebt! J)

Carnaval-Tournai-Grand-Place-CCardon-(2)

De verbranding van Koning Carnaval

Rond 19 uur komt de stoet eindelijk aan op de Grand Place waar een brandstapel Koning Carnaval opwacht voor de traditionele verbranding. (De plek is ideaal om het een beetje warmer te krijgen als het een beetje fris is!). Iedereen wordt uitgenodigd om te dansen, zingen, muziek te spelen rond het vuur vóór de fakkeltocht… Een gezellig moment dat het carnavalsfestijn voor de kinderen meestal afsluit en altijd in een goed humeur!

Carnaval-Tournai-Brulage-roi-CCardon

Wat u moet weten

  • De datums van het carnaval van Doornik : 24, 25, 26 maart 2017.
  • Het carnaval van Doornik bestaat al sinds 37 jaar!
  • Vrijdag worden de festiviteiten geopend met concert van Mister Cover (Big Big Band)
  • Een groot gemaskerd bal heeft plaats in de Lakenhal op zaterdagavond.
  • Zondag wordt in de volksmond de “tour des cafés” (kroegentocht) genoemd, waaraan alle gilden deelnemen.
  • Dit jaar voor de deerde keer, de Balafond (bal voor kinderen) wordt georganiseerd in de Lakenhal op zondag (26 maart) van 13.30 tot 16u – Gratis !
  • Pichous worden alleen dat weekend verkocht in de echte bakkerijen van Doornik.

Locatie

7500 Tournai

Séverine

Onze Doornikse blogster dartelt vrolijk van dorpsfeesten naar tentoonstellingen en culturele evenementen. Ze deelt met u haar favoriete plekjes en geeft u leuke tips voor een onvergetelijk uitstapje met het hele gezin.

Vorige artikel

Zeg het met Belgische chocolade!

Volgende artikel

Appelen persen in het Pays des Collines