Gepubliceerd op in de categorie : Natuur

Appelen persen in het Pays des Collines

De vakantie is bijna voorbij en nu al denk ik aan de herfst, de appelen en mijn volgende oogst! Elk jaar opnieuw is de maand september voor mij immers een mooie gelegenheid om enkele gezellige pluknamiddagen met het gezin te organiseren, om daarna overheerlijk appelsap te maken waar we het hele jaar kunnen van genieten. En appelen persen in Picardisch Wallonië, da’s een koud kunstje! Handleiding…

Appeltje, appeltje hoog in de boom !

Vanaf september hangen de fruitbomen in de boomgaarden van Picardisch Wallonië vol met kleurig en sappig fruit dat wacht om geplukt te worden! Het Natuurpark van de Plaines de l’Escaut is bekend om zijn boomkwekerijen en zijn “Appelfeest” in de boomgaarden van Brunehaut te Rongy, maar het Natuurpark van het Pays des Collines moet zeker niet onderdoen. Tijdens een wandeling in de buurt van Ghoy of Papignies zal dit meteen duidelijk worden! Op de heuvels van Ellezelles produceert de kleine familiale boomgaard zowat 200 kilo’s appelen. De weekends van september of oktober zijn dus ideale gelegenheden om met de ganse familie samen te komen en deel te nemen aan de jaarlijkse oogst, tussen de talrijke vogelnestkastjes. Terwijl de volwassen op de ladders klimmer om de appelen uit de bomen te schudden, rapen de kinderen de vruchten met veel plezier op en leggen ze het fruit in de manden (daarbij beschermen ze goed hun hoofd, want de appelen vallen heel vaak niet ver van onze sloebers!!). Onder de geoogste appelvariëteiten vinden we de “reinette de Wattripont”, een oude en lokale variëteit.

Pommes-Wapi-02

Niets gaat verloren, alles wordt verwerkt… in Ellezelles!

U bent dol op appelen, appelmoes en taarten? Enkele tientallen kilo’s volstaan! Daarom hebben we verleden jaar besloten om een bezoekje te brengen aan Pom’ d’Happy, de fruitpers van Ellezelles gelegen in het gehucht « Quatre Vents ». Sinds 2011 zijn alle particulieren er welkom om er hun appelen en peren te laten persen en tegelijk te genieten van het fruitsap van hun eigen boomgaard! De voorwaarde om de persen te doen draaien: minimum 100 kilo’s fruit meebrengen. Bij kleinere hoeveelheden kunnen de particulieren zich uiteraard verenigen. De 150 kilo’s van verleden jaar brachten 75 liter fruitsap op dat 100% natuurlijk is en geen toegevoegde suiker bevat… 50% van het gewicht van onze oogst werd dus tot sap verwerkt. Verrukkelijk! De echte persappelen kunnen tot 80% van hun gewicht in sap produceren. Er is dus heel weinig verlies! Onze appelen van het type « reinette » produceerden een tamelijk donker sap, met lichte tanninesmaak. Eerst worden ze op het tapijt gelegd, daarna worden ze geperst, gepasteuriseerd op 80 graden en vervolgens gebotteld in glazen flessen van 1 liter. Bewaring: 2 jaar! Elk jaar is dit grote fruitpers-evenement een feest dat intens herbeleefd wordt bij elke slok die tijdens een familiebijeenkomst gedronken wordt! En dit jaar testen we de cider… ☺

Pommes-Ellezelles03

Goed om weten: mobiele persen stellen de particulieren in staat om hun eigen kleine fruitteelt te persen tijdens bepaalde happenings in Picardisch Wallonië. Dit is het geval tijdens het appelfeest “Fête de la pomme” in Rongy met de pers van het Natuurpark des Plaines de l’Escaut of tijdens bepaalde afspraken van het najaar in de heuvelstreek “les Pays des Collines”. Blijf dus heel attent!

Séverine

Onze Doornikse blogster dartelt vrolijk van dorpsfeesten naar tentoonstellingen en culturele evenementen. Ze deelt met u haar favoriete plekjes en geeft u leuke tips voor een onvergetelijk uitstapje met het hele gezin.

Vorige artikel

De 3 momenten van het carnaval van Doornik die u niet mag missen met kinderen!

Volgende artikel

Met het hele gezin naar het Weekend Experimentele Archeologie in de Archeosite van Aubechies