Gepubliceerd op in de categorie : Bezoeken

Fantastische reis in de diepten van de tentoonstelling aRTnimal in Doornik

Zodra je het museum betreedt, het TAMAT – hedendaags centrum voor textielkunsten, word je verwelkomd door een hond van zeep en een waskom. De thematiek wordt meteen ingezet en dieren bekleden er een uitgelezen plaats in (zoals de naam van de tentoonstelling overigens al liet vermoeden: “aRTnimal, les tissus de nos démons !).

De dierentuin van onze verbeelding

In de eerste zaal op het gelijkvloers wordt onze aandacht gemonopoliseerd door een als het ware versteend rood paard. Eromheen: zwarte kraaien, sommige in volle observatie, andere in volle vlucht, die worden weerkaatst op de vloer en op de witte muren. Kindergelach uit een ei, een vluchtig skelet, mangadraken, wolvenmuilen, stokken van was, een eenhoornvel, een school vissen, suggestieve wandtapijten, “nachtmerrie”-video’s, oude boeken met wonderlijke miniatuurkunst, Yokai of spookgeesten uit de Japanse folklore … Culturen, tijden en technieken worden op speelse wijze vermengd in een zeer mooi decor.

ARTnimal-expo

Openbaar de dierlijke kant in u…

Op de drie verdiepingen zijn er vreemde verschijningen die in ieder van ons een andere weerklank krijgen, al naargelang onze eigen angsten en onze dierlijke kant! (Per slot van rekening zijn wij immers ook zoogdieren van de orde van de primaten. Het kan vreemd zijn om je dat te herinneren… J).). Azië (waar dieren een zeer belangrijke plaats innemen) is sterk aanwezig en kleurrijk. Het schaduwspel is ook zeer doorwrocht. De reflecties blijken een attractie op zich te vormen voor de kinderen die vervolgens in dialoog treden met de schepsels uit deze denkbeeldige dierentuin. De kleurhoek waar kinderen worden uitgenodigd om hun dierlijke kant uit te beelden wordt ook erg geapprecieerd. Getuige hiervan de tientallen illustraties en knutselwerkjes die worden tentoongesteld aan het onthaal, gemaakt door bezoekers maar ook door scholen, die de dialoog en de introspectie voortzetten! Een wilde en verrassende tentoonstelling waar iedereen aan zijn trekken komt, want ze is echt toegankelijk voor iedereen.

Musee-Famille

Gratis rondleidingen op elke eerste zondag van de maand.
Tentoonstelling samengesteld door Jean-Pierre Vlasselaer.

Informatie en openingsuren: Zie TAMAT op Visitwapi.be

Locatie

Place Reine Astrid, 9. 7500 Tournai

Séverine

Onze Doornikse blogster dartelt vrolijk van dorpsfeesten naar tentoonstellingen en culturele evenementen. Ze deelt met u haar favoriete plekjes en geeft u leuke tips voor een onvergetelijk uitstapje met het hele gezin.

Vorige artikel

Tentoonstelling over de Kemmelberg in het Oudheidkundig Museum

Volgende artikel

Zeg het met Belgische chocolade!