Gepubliceerd op in de categorie : Bezoeken

Tentoonstelling over de Kemmelberg in het Oudheidkundig Museum

Zin om even in de voetsporen van onze verre voorouders te treden, op de Kemmelberg, het hoogste punt van West-Vlaanderen ? Afspraak in het Oudheidkundig Museum van Doornik !

De Kemmelberg, een adembenemend uitzicht

Als kind beklom ik tijdens mooie zomerdagen met mijn vader de hellingen van de Kemmelberg, tussen de wilde hyacinten en bosanemonen… Ik ben altijd dol geweest op deze plek voor haar bloementapijten en de bronnen die zich er een weg doorkronkelden. En in de winter is het landschap er al even feeëriek: u zal niet onberoerd blijven door de schoonheid van haar heuvels en valleitjes.

Een tentoonstelling over het leven op de Kemmelberg

Het Oudheidkundig Museum van Doornik herbergt de mooiste overblijfselen uit het Quartair (Voorhistorie en de Vroegste Historie), en de Gallo-Romeinse en Merovingische perioden van ons land. Het museum organiseert jaarlijks ook een of andere tentoonstelling over een specifiek onderwerp. Momenteel (en tot maart 2015) loopt er een tentoonstelling over de Kemmelberg, een interessante plek waar men kan wandelen en allerhande dingen kan ontdekken.

De tentoonstelling De Kemmelberg. Van de eerste jagers tot de Keltische prinsen schetst 50 jaar archeologisch onderzoek op de Kemmelberg. Ze bestaat uit twee delen: in een eerste zaal toont hoe men met detectietechnieken een landschap kan interpreteren. Een gigantische maquette van de Kemmelberg vervolledigt dit deel van de tentoonstelling. De tweede zaal presenteert het materiaal dat in de loop van het archeologisch onderzoek werd verzameld.

Expo sur le Kemmelberg au Musée d’Archéologie

De mens, hoofdrolspeler op de Kemmelberg

De Kemmelberg werd reeds zeer vroeg bezocht door de mens. Er zijn overblijfselen die dateren van 50.000 vóór Christus tot de Romeinse verovering, waaronder een mooi versierde wig. Bestudeer die eens grondig: het rijkelijk versierde voorwerp bevat ijzer én brons. Omdat die twee materialen om een totaal verschillende smeedmethode vragen, gaat het om een bijzonder stuk (zou het gesmeed zijn door twee verschillende ambachtslui?).

Locatie

Rue des Carmes 8 7500 Tournai, Belgique

Véronique

Voor Véro staat Wapi synoniem voor ontdekkingen, natuur, cultuur, folklore en ... gastronomie! Ze laat dan ook geen kans onbenut om door deze prachtige streek te trekken! Volg haar tips ...

Vorige artikel

Winterwandeling in het natuurpark Plaines de l’Escaut

Volgende artikel

Fantastische reis in de diepten van de tentoonstelling aRTnimal in Doornik