Gepubliceerd op in de categorie : Natuur

Wandelquiz in het Pays des Collines

Enkele weken geleden  was het stralend weer en besloten mama en ik  om samen te gaan wandelen. We waren op zoek naar een wandelknooppuntennetwerk op Visitwapi en vonden een origineel concept dat we nog niet getest hadden: de wandelquiz. In het hartje van het Pays des Collines, in Elzele, gingen we op pad. Het was een topidee!

Ik hoop dat deze getuigenis jullie zin doet krijgen om ons voorbeeld te volgen. Jullie zullen er geen spijt van krijgen! (Vertrek aan het Huis van het Pays des Collines op 25 km van Doornik en op 50 km van Brussel)

In het Natuurpark van het Pays des Collines

Het Natuurpark van het Pays des Collines bestaat naast Elzele ook uit Vloesberg, Frasnes, Mont de l’Enclus en Aat (een deel ervan) en biedt 350 km aan wandelpaden die aangeduid zijn met knooppunten. Het Huis van het Pays des Collines (toeristisch informatiecentrum) ligt middenin het natuurpark en is de ideale uitvalsbasis om de rijkdom van het park te ontdekken. We trokken onze wandelschoenen aan, vulden onze drinkbussen en gingen op ontdekking in het natuurpark.

Beschermd erfgoed langs de wegen

We staken het plein over en namen de ”Route des Collines”. Wees gerust, niet lang. Al snel zagen we aan de linkerkant van de weg een baken dat ons de weg wees naar kleine rustige weggetjes.

Wat een rust. Maar we rusten niet op onze lauweren! Wie quiz zegt, zegt zoeken. Het doel van de wandelquiz is antwoorden vinden op vragen over de folklore en het erfgoed dat langs het parcours te vinden is. Reden te meer om goed rond te kijken! We namen het wilde heuvelachtige landschap in ons op. Langs de velden zagen we mooie kapelletjes. Een beetje verderop ontdekten we, na genoten te hebben van een prachtig uitzicht, oude boerderijtjes en een molen. Deze molen, ook wel Cat Sauvage genoemd, is bovendien meer dan 255 jaar oud en werkt nog steeds!

De wandeling is helemaal niet saai. De ondergrond verandert mee met het decor: van grindpaadjes naar het gras langs de velden en weiden tot asfaltweggetjes van de gehuchten en houten loopbruggetjes in de bossen. Ik geef nog even mee dat de tocht ook bij regenweer gedaan kan worden, maar voor personen met beperkte mobiliteit is het minder haalbaar, aangezien er toch een paar trappen in het parcours zitten.

Op de schaduwrijke RAVeL

Vervolgens komen we op de bekende RAVeL des Collines terecht : een oude spoorweg die opnieuw aangelegd werd als groene weg en die het Pays des Collines doorkruist en deel uitmaakt van het traject van de EuroVelo 5 (Europese fietsroute van Londen naar Brindisi (Italië)). We genieten van deze groene en schaduwrijke route om even af te koelen, zeker wanneer we op een mooie en gezellige rustplek uitkomen die helemaal in hout gemaakt is. Bestaat er een mooiere plek om frambozen te plukken?

Na deze aangename pauze gaan we op zoek naar de laatste antwoorden van de quiz en naar andere “places to be” in Elzele. Het Huis voor geneeskrachtige planten in Vloesberg, wordt ook vermeld op de fiche maar is tijdelijk gesloten. We genieten van een laatste prachtig panorama en trekken naar het dorpsplein. We sluiten deze mooie wandeling af op het grote terras van de Brouwerij Les Légendes om er het plaatselijke bier te proeven: de Quintine.

 

Praktische info:

–          Circuit van 8,9 km, reken op ongeveer 2 uur.

–          Vertrekpunt: Huis van het Pays des Collines

–          Te volgen knooppunten: 24 – 44 – 47 – 49 – 48 – 83 – 87 – 12 – 15 – 24

–          Download de beschrijving van de wandeling gratis op visitwapi.be: ‘Wandelquiz in het Pays des Collines

–          De  wandelknooppuntenkaart van Picardisch Wallonië vindt u hier: wapishop.be

 

Ysaline Delbecq

Vorige artikel

Privé: Op wandel in de beboste heuvels van Frasnes