Gepubliceerd op in de categorie : Natuur, Evenementen

Vier het oogstfeest met het hele gezin in het Pays des Collines

Al 40 jaar organiseert het Ecomusée van het Pays des Collines elk 1ste weekend van augustus een groot traditioneel oogstfeest: “La Hamaide aux temps des moissons”. Drie dagen lang zijn ambachtslieden en producten in de weer om het publiek te laten kennismaken met het leven van vroeger. Deze zonnige dag was een uitgelezen kans voor een tochtje met het gezin naar het hart van het Pays des Collines!

lahamaide-annees50

Een duik in de jaren 50

Het Ecomusée van het Pays des Collines wil de herinnering aan en de landelijke tradities van deze streek bewaren. Naast het bezoek aan Maison Louise (een fermette uit de jaren 50 die in oorspronkelijke toestand bewaard is gebleven) dat erg interessant was om uit te leggen aan de kinderen hoe onze grootouders vroeger leefden, was ik ook fan van het terrasje met een verfrissend streekbiertje “La Hamaide”! Deze streek is bekend voor zijn mooie wandel- en fietstochten! Verder staat deze ook bekend om het traditionele oogstfeest, dat merk je aan de vele bezoekers die erop afkomen.

We parkeerden op een weide vlakbij het museum en trokken op verkenning tussen de oude ambachten, die de kinderen erg wisten te boeien, herinneringen uit de kindertijd die ons deden glimlachen en familieverhalen om te delen met de kroost. Aan de ene kant was er de artisanale markt, aan de andere kant de hoefsmid en de oude speeltuigen met meeslepende deuntjes. Op de velden oogstten de boeren voor één dag (of meerdere dagen) de strobalen terwijl wandelaars met pet (onder een brandende zon) terugkeerden van hun tocht. De sfeer is er gezellig, het landschap levendig en kleurrijk!

lahamaide-animations

Ludieke animatie

Gezien de verschillende animaties die op het programma staan en de vastberadenheid van de kinderen om werkelijk ALLES te doen, is er geen tijd om je te vervelen. Een rondje op de artisanale markt met de verplichte aankoop van suikergoed, kaas en andere streekproducten natuurlijk en daarna op naar de demonstraties van ambachten. De leerlooier, de hoefsmid, de stoffeerder, de zadelmarker, de restaurateur van kunstwerken, iemand die kartonnen meubelen maakt, de messenslijper … iedereen deelt volgaarne hun vakkennis. Het broodcircuit viel bijzonder in de smaak bij de kinderen die enthousiast de graankorreltjes maalden en door de molen haalden om ze tot bloem te malen. De kers op de taart: ze mochten de bloem zelf naar de bakker brengen die er ter plaatse brood van bakte … Magisch!

Daarna trokken we naar het veld aan de overkant voor de bijzondere snoepjesoogst. Ze waren als aardappelen in de grond gepoot! Het principe: vind de kurken, elke kurk is een snoepje waard. Natuurlijk waren de voren op het veld na afloop niet meer zo recht uitgelijnd nadat tientallen paren voetjes en handjes gretig in de grond hadden gegraaid.

Met zwarte nageltjes en nog wat aarde in het haar genoten we van een prachtige huifkartocht door de velden. Terug dan naar de oogst om er de tractors te bewonderen, onder begeleiding ook wat danspasjes te wagen, te proeven van enkele plaatselijke specialiteiten, deel te nemen aan een vertelspektakel en 40 ballonnen zijn opstijgen voor het openluchtmuseum ter gelegenheid van de 40ste verjaardag van dit feest. Warm aanbevolen!

Als u een idee wil van de toegangsprijs voor volgend jaar, reken dan op 3 €/pers (gratis voor -6 jarigen, 2 € voor 6-12 jarigen). Bijzonderheid dit jaar: ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van het Oogstfeest mocht iedereen die in 1974 geboren was gratis binnen!

Locatie

Plada, 6. 7890 Lahamaide

Séverine

Onze Doornikse blogster dartelt vrolijk van dorpsfeesten naar tentoonstellingen en culturele evenementen. Ze deelt met u haar favoriete plekjes en geeft u leuke tips voor een onvergetelijk uitstapje met het hele gezin.

Vorige artikel

Ontdek de tentoonstelling ‘Dessin fin de siècle’ in het Museum voor Schone Kunsten

Volgende artikel

Zin in een herfstwandeling en een verfrissende pauze?