Gepubliceerd op in de categorie : Bezoeken

Ontdek de tentoonstelling ‘Dessin fin de siècle’ in het Museum voor Schone Kunsten

Zin in een cultureel uitstapje? Ga eens op ontdekking in het Museum voor Schone Kunsten van Doornik, en pik er zeker de tentoonstelling ‘Dessin fin de siècle’ mee.  

Wist je dat het Museum voor Schone Kunsten momenteel een uitzonderlijke collectie jeugdtekeningen van James Ensor en andere bekende kunstenaars tentoonstelt? Deze unieke en boeiende tekeningen van het einde van de vorige eeuw zijn een onderdeel van de tentoonstelling Van Ensor tot Van Gogh.

De rijkdom van het Doornikse Museum voor Schone Kunsten

Het Museum voor Schone Kunsten van Doornik verbergt onder zijn schildpadconstructie (naar men zegt, want van beneden uit kan je dit niet zien), ontworpen door Victor Horta, heel wat uitzonderlijke werken, voor het merendeel afkomstig uit de collectie van de Brusselse mecenas Henri Van Cutsem. Zo zien we onder andere prachtige werken van kunstenaars zoals Van Gogh, Monet, Ensor, Manet en Toulouse-Lautrec… Absoluut het ontdekken waard!

Of het nu regent of niet… ik ga naar het museum

Het Museum voor Schone Kunsten van Doornik

Ga binnen en werp meteen een blik op het prachtige glazen plafond in art-nouveaustijl. Hier zie je een prachtig voorbeeld van het typische smeedwerk van Horta. Het natuurlijk licht dat door de koepels in de ruime patio valt, brengt de kunstwerken perfect tot hun recht. Daarom raad ik je aan om je bezoek aan dit museum zeker niet uit te stellen tot een regenachtige dag!

De tekening verovert het museum

Het Museum voor Schone Kunsten zet momenteel de tekenkunst in de kijker. Je vindt er, tussen de schilderijen, tekeningen die dateren van het einde van de vorige eeuw. Echte pareltjes! De tekening heeft, volgens mij, een streepje voor op de schilderkunst: het spontane, frisse en authentieke komt meer naar voren.

Naast de tekeningen uit James Ensors jonge tijd, zien we ook tekenwerk van Constantin Meunier, houtskoolschetsen van Toulouse-Lautrec en aquarellen van Lesser Ury… Je weet niet waar eerst kijken. Mijn favorieten van deze tentoonstelling? De prachtige aquarel ‘De wijnoogst’ van Ury en ‘Studies van een silhouet’ van Ensor, in houtskool, zwart krijt en potlood.

Het Museum voor Schone Kunsten Doornik

Geleid bezoek of vrije rondgang

Wil je deze prachtstukken van het einde van de vorige eeuw gaan ontdekken, dan raad ik je aan om ofwel een geleid bezoek te kiezen of het boek te kopen dat gewijd is aan de collectie Van Cutsem. Een vrije rondgang blijft interessant, maar qua informatie zal je al snel op je honger zitten.

Deze prachtstukken gaan ontdekken? De tentoonstelling loopt nog tot en met 29 september 2014.

Locatie

Enclos Saint-Martin 7500 Tournai

Véronique

Voor Véro staat Wapi synoniem voor ontdekkingen, natuur, cultuur, folklore en ... gastronomie! Ze laat dan ook geen kans onbenut om door deze prachtige streek te trekken! Volg haar tips ...

Vorige artikel

Een ochtend op het ‘Salon des Antiquaires et Belle Brocante’ in Doornik

Volgende artikel

Vier het oogstfeest met het hele gezin in het Pays des Collines