Gepubliceerd op in de categorie : Natuur, Evenementen

Eerste editie van het Feest van Picardisch Wallonië per fiets… check!

Voor de plechtige opening van zijn knooppuntennetwerk bewees Picardisch Wallonië eens te meer dat het boordenvol verrassingen zit!

Wapi per fiets: plezier en ontspanning

Sportief, komisch en absoluut te gek… De eerste editie van het Feest van Wapi per fiets maakte heel wat mensen gelukkig.

Wat stond er op het programma? Een feestelijke, volkse en artistieke fietstocht van 18 km om het nieuwe knooppuntennetwerk van Picardisch Wallonië te ontdekken in een gezellige gezinssfeer boordenvol verbeelding.

Een kleurrijk programma

9 uur pil afspraak op de Grote Markt van Doornik.

Na een chocoladebroodje en een koffie op het terras van Brasserie Le Beffroi ging het richting de stand fietscontrole. Ja hoor, een kleine check-up drong zich op. Mijn stalen ros wordt dit jaar immers al 18. “Uw fiets is in goede staat”, weet men mij te vertellen… Dat komt dan goed uit, want ik zou deze dag voor geen geld ter wereld willen missen!

We kruipen in het zadel voor 18 km door ons mooi Picardisch Wallonië

fete-dela-wapi-a-velo-papillons

De Picardische knooppunten in de kijker

Ik zou de interventie van onze beste burgemeester Rudy Demotte nog vergeten. Nadat hij zijn broekje had aangetrokken (zijn fietsbroekje bedoel ik uiteraard), zwaaide hij het nieuwe knooppuntennetwerk de lof toe.

En terecht: “Als eerste Waalse grondgebied dat een dergelijk netwerk aanlegt, biedt Picardisch Wallonië de fietsliefhebber die graag op verkenning gaat de mogelijkheid om ons erfgoed op een andere manier te ontdekken.”

Een folkloristisch parcours, van 7 tot 77 jaar!

Het is 10.00 u en enkele duizenden fietsers staan vertrekkensklaar. 3, 2, 1… en weg zijn wij, om 18 km af te malen.

Wonderlijke animatie, komische fanfares, levende tentoonstellingen, absoluut gekke randanimatie, … het Feest van Wapi per fiets toverde echt van alles uit zijn hoed.

Als ik er één ding moest uitkuizen tussen de majorettes met harige benen, de gekke fietsen, het koor ‘Wapi-flonflons’, het orkest, de oude fietsen, de reuzenpoppen of de fietsgekken, dan gaat mijn eerste plaats toch naar de vlindermannen (en –vrouwen).

Het parcours bevat geen enkele bijzondere moeilijkheid en is toegankelijk voor iedereen. Het ritme was misschien wat traag (gezien het succes en het aantal deelnemers), maar de ambiance was verzekerd.

Na de inspanning volgt de ontspanning!

De klokken luiden 1 uur en dus is het tijd om de honger te stillen! Tijd voor een picknick op de site van de kolenovens. Naast de traditionele hamburger met frietjes is er ook heerlijke Poolse brioche met amandelen. Even in de enorme fotocabine voor een groepsselfie en dan samen met de andere fietsers uitrusten op het gras.

Verdict voor deze eerste editie? Geslaagd! Ik probeer er volgend jaar zeker weer bij te zijn!

Véronique

Voor Véro staat Wapi synoniem voor ontdekkingen, natuur, cultuur, folklore en ... gastronomie! Ze laat dan ook geen kans onbenut om door deze prachtige streek te trekken! Volg haar tips ...

Vorige artikel

Treed binnen in het Reuzenhuis!

Volgende artikel

Een namiddag in het automuseum, op ontdekking tussen de collectie Mahy