Gepubliceerd op in de categorie : Evenementen

Wapi-dag in het Onze-Lieve-Vrouw met de roos hospitaal

Omdat ik ingeschreven ben op de Wapi-nieuwsbrief (WapiNews) kon ik genieten van eens Frans-Belgisch namiddagje in het Onze-Lieve-Vrouw met de roos hospitaal. Een namiddag vol ontdekkingen!

Onder het motto ‘eenmaal is geen maal’ nodigden het Bureau voor toerisme van Picardisch Wallonië en J’adore le Nord hun abonnees uit voor een dag vol verrassingen in het Onze-Lieve-Vrouw met de roos hospitaal in Lessen en ik was erbij!

Voor de inspanning, de ontspanning…

Amputaties, schedelboringen, … voor we ons blootstellen aan deze bloedstollende onderwerpen en deze namiddag vol bizarre weetjes aanvatten, genieten we eerst even op het terras! Een kaasselectie, broodjes, salades, voor het restaurant van het Onze-Lieve-Vrouw met de roos hospitaal gaan we alvast door de knieën. Na een dagschotel en een Helkiase beginnen we eraan en duiken we acht eeuwen terug in de geschiedenis.

Wist je trouwens dat Helkiase een wondgenezend ontsmettingsmiddel was voor het een bier werd? Toen Marie-Rose Carouy dit elixir voor het eerst brouwde in 1897 beweerde ze dat het Heilig Hart van Jezus aan haar verschenen was om haar het wonderlijke recept te schenken.

Wapi-dag in het Onze-Lieve-Vrouw met de roos hospitaal

Op ontdekking bij de Augustijner zusters

Het bezoek begint in de kelderverdieping waar enkele voorwerpen en een film ons in de stemming brengen. Vervolgens gaan we met een lift naar de slaapvertrekken van de heilige Augustijner zusters van Lessen. De verschillende borden en de slaapkamertjes illustreren het spirituele leven van de religieuzen, hun toewijding en de moeilijkheden die ze tegenkwamen bij het volgen van de levenswijze van Christus.

Twee schilderijen springen eruit: Allégorie de la vie religieuse (Allegorie van het religieuze leven) en Lamentation autour du Christ (De bewening van Christus). Dit laatste doek uit de 16e eeuw is erg indrukwekkend omdat de Christus op dit schilderij vrouwelijke trekken heeft (borsten en brede heupen), wat verwijst naar het feit dat hij zowel een moederlijke als vaderlijke figuur was.

Het bezoek wordt voortgezet doorheen de andere vertrekken van het hospitaal. Slaapzaal, ziekenzaal, keuken, refter, apotheek, binnentuin, ziekenboeg, bibliotheek, … Onze gids springt van de ene anekdote op de andere, altijd met een vleugje humor, en loodst ons doorheen de eeuwen in deze leefwereld van de zusters en hun patiënten.

Tussen een geleid bezoek en een reconstructie

In de verschillende vertrekken van het hospitaal brengen acteurs verkleed als soldaten en burgers ons 200 jaar terug in de tijd, naar de periode van de Napoleontische oorlogen. In de kapel staat een chirurg (Dr. Lucien-Charles Plé) op het punt een amputatie uit te voeren op een gewonde soldaat. De acteur (een geschiedenisliefhebber) is een echte arts, wat de reconstructie nog realistischer maakt. Zo word je je bewust van het belang van de vooruitgang die er door de eeuwen heen geboekt is op vlak van verzorging en sterilisatie. Wat een evolutie!

Wapi-dag in het Onze-Lieve-Vrouw met de roos hospitaal

De dag wordt zoetjesaan beëindigd

Voor we gaan genieten van een lokaal vieruurtje, wil ik toch graag ‘de tuin der simpelen’ bezoeken. De tuin staat vol eetbare en medicinale planten. Munt, rozemarijn, bernage, papaver, kamille, absint, daslook, heemst, zoethout, … echte schatten boordenvol weldaad. Een paradijs voor ontluikende herboristen!

Een kenner uit Lille vertelt me een kleine anekdote: belladonna betekent ‘mooie dame’… De vrouwen gebruikten het vroeger om hun pupillen te vergroten om er aantrekkelijker uit te zien. Opgelet: de bessen van belladonna of wolfskers zijn giftig!

Als je niet zou weten wat te doen tijdens het weekend, weet dan dat het Bureau voor toerisme van Picardisch Wallonië en J’adore le Nord hun abonnees tal van leuke ideeën aanreiken voor uitstappen naar toeristische of recreatieve sites. Je inschrijven op de nieuwsbrief wordt dan ook warm aanbevolen!

Zin om deel te nemen aan zo’n dag? Schrijf je in op hun nieuwsbrief: Wapi News (als abonnee ontvang je dan 1 tot 2 keer per maand tips over wandelingen en uitstapjes, nieuwtjes en leuke plannen in je mailbox)!

Locatie

Place Alix de Rosoit, 7860 Lessen

Véronique

Voor Véro staat Wapi synoniem voor ontdekkingen, natuur, cultuur, folklore en ... gastronomie! Ze laat dan ook geen kans onbenut om door deze prachtige streek te trekken! Volg haar tips ...

Vorige artikel

Natuurwandeling | De korte luswandelingen van Silly

Volgende artikel

Het nieuwe fietsnetwerk van Picardisch Wallonië: dat wordt trappen dit herfst!