Gepubliceerd op in de categorie : Natuur, Bezoeken

Met de fiets tussen de stad met de 5 klokkentorens en de waterwegen

Mijn mama was opgetogen over haar eerste knooppuntenwandeling en klaar om de ervaring te herhalen, dit keer op het fietsnetwerk. We kozen ervoor om naar Doornik te trekken, haar gemeente van herkomst, waardoor zij haar jeugdherinneringen met mij kon delen. We zijn er al vaak geweest maar toch leert deze stad ons telkens weer iets nieuws bij. Zo kwamen wij bijvoorbeeld te weten dat Doornik de eerste hoofdstad van Frankrijk was.

Ga met ons mee! Het enige risico dat u loopt, is zelf dingen ontdekken.

 

Doornik en zijn erfgoedschatten

De route begint bij de Esplanade de l’Europe langs de boulevard, waardoor er voldoende parkeermogelijkheden zijn. De tocht is ook met de trein bereikbaar want het station ligt op 2,2 km. We volgen de eerste knooppunten en al snel komen we in het hart van de stad terecht. Tweeduizend jaar geschiedenis, dat laat zijn sporen na. Met Aarlen en Tongeren is Doornik één van de oudste steden van België. Maak met ons van deze doorgang door het stadscentrum gebruik om de rijkdommen die de trots van de Doornikzanen zijn te (her)ontdekken: het belfort en de kathedraal , die op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staan, de Lakenhal, de Grote Markt (waar u waarschijnlijk na de tocht terugkomt om een glaasje te drinken, ik raad het u zeker aan). Dat alles bevindt zich op slechts een paar vierkante meter. We fietsen ook langs verschillende van de acht musea van de stad Doornik, zoals het Museum voor Schone Kunsten en het Museum voor Natuurgeschiedenis en het Vivarium. Die zijn trouwens zeker een bezoekje waard.

 

Doornikse dorpen

Al snel laten we de stedelijke kasseien achter ons om de plattelandse wegen in te slaan. Rustige landschappen volgen elkaar op: de fraaie kerk van Saint-Maur en zijn groene plein, het windmolenpark van Bruyelle, velden en zonnebloemen…

En van geluk gesproken: in een straatje van Brunehaut stopt men graag voor een ijsje! Het duurt niet lang voor we van ons ijsje smullen in de schaduw van een boom op het gastvrije hof van Mystère et Boule de Glace. Zalig!

Een beetje later bereiken we de kwekerijen in Lesdain, de grootste van België! We waarderen het door een haag van de weg gescheiden fietspad. Lesdain staat ook bekend om zijn aardbeienteelt, maar het aardbeienseizoen is reeds voorbij.

Langs het water

We komen aan het Grand Large van Péronnes. Dit kunstmatig aangelegde meer van 45 hectaren ligt in het hart van het Natuurpark der Scheldevlakten. Al fietsend rond het meer komt u wandelaars en vissers tegen en bewondert u zeilboten en kajaks op het water. Wist u dat de sluis toelaat om een hoogteverschil van 12 meter te overbruggen? Rondom het meer zijn picknicktafels verspreid waar u in alle rust even kunt uitblazen. Uitblazen is ook wel aangenaam na de twee hellingen die u moet trotseren: eentje net voor de sluis, de andere net voor het bereiken van het oude kanaal.

Daarna nemen we de RAVeL langs het Kanaal Nimy-Blaton-Péronnes die de Schelde met de Samber- en Maasbekkens verbindt. Dit kanaal vervangt het oude Kanaal Pommeroeul-Antoing dat we nadien volgen. Op de terugweg langs de Schelde moet worden vastgesteld dat deze meer dan 355 km lange rivier een veelgebruikte vaarroute is: binnenvaartuigen zijn er inderdaad in overvloed!

Voordat we het centrum van Doornik bereiken, geven we in Chercq onze ogen de kost bij de kalkovens, overblijfsels van de mijnbouwactiviteiten, vandaag een plaats van herinnering en artistieke expressie.

De kaai leidt ons naar de Grote Markt. Hier hebt u keuze te over om uw dorst te lessen: de terrasjes zijn talrijk. Goed om te weten: Doornik heeft zijn naam geschonken aan een lokaal bier (Tournay), met mate te drinken.

 

In de praktijk:

–  Circuit van 45 km, tel minstens 3 uur

–  Vertrekpunt: Esplanade de l’Europe

–  Te volgen knooppunten:

85 – 36 – 47 – 46 – 75 – 77 – 68 – 72 – 82 – 73 – 84 – 81 – 83 – 90 – 57 – 58 – 96 – 13 – 14 – 53 – 73 – 94 – 56 – 52 – 92 – 45 – 21 – 74 – 54 – 55 – 53 – 14 – 13 – 15 – 25 – 9 – 11 – 8 – 49 – 48 – 36 – 85

–  Gratis te downloaden beschrijving van de tocht op visitwapi.be: “Met de fiets tussen de stad met de 5 klokkentorens en de waterwegen

– De fietskaart met knooppunten van Picardisch Wallonië is hier verkrijgbaar: wapishop.be

Ysaline Delbecq

Vorige artikel

Privé: Op wandel in de beboste heuvels van Frasnes