Gepubliceerd op in de categorie : Bezoeken

Gezinsbezoek aan de Tiny-tentoonstelling in Doornik

“Tiny leert koken”, “Tiny speelt moedertje”, “Tiny speelt muziek”… Dat klinkt u bekend in de oren? Welnu, u kunt al deze avonturen en het universum van Marlier terugzien in het Museum voor Schone Kunsten in Doornik. De tentoonstelling “Martine, une amie pour la vie” (“Tiny, een vriendin voor het leven”) brengt hulde aan de heldin, die haar 60e verjaardag viert (zonder enige rimpel!), tot 4 januari 2015! De gelegenheid voor mij om een gezinsuitstapje te maken en mooie herinneringen te delen met mijn kinderen…

Martine01

Tiny, een personage dat verschillende generaties doorkruist

Als er al een heldin is met wie miljoenen kinderen over de hele wereld opgegroeid zijn, dan is zij het wel: Tiny. In mijn kinderjaren heb ik haar avonturen ontelbare malen gehoord en dat geldt nu ook voor mijn engeltjes! Tiny werd in 1954 gecreëerd door Gilbert Delahaye en Marcel Marlier bij uitgeverij Casterman in Doornik, en is dus wel degelijk van eigen bodem! Marcel Marlier is een geboren Moeskroener. Hij woonde in Herseaux en zijn talent was al merkbaar op jonge leeftijd… Toen hij tien was, schilderde hij een portret van zijn grootmoeder, dat op de tijdlijn te zien is in het museum, en het schilderij is echt indrukwekkend. Ja, hij is echt een genie (hoewel mijn dochter ervan overtuigd is dat ze het even goed kan…)!

De twee auteurs werken aan een gestaag tempo, want we komen te weten dat ze een album uitbrengen per jaar. Voor het scenario is het de zoon van Marcel Marlier, Jean-Louis Marlier, die na het overlijden van Gilbert Delahaye de fakkel overneemt. Wat opvalt op deze tentoonstelling, is dat Tiny is in de loop van de albums verandert en fysiek niet altijd hetzelfde meisje is, ze volgt de mode van haar tijd. Marcel Marlier neemt immers echte kinderen als model en past zijn personages aan hun trekken aan! Maar iedereen aanvaardt dat en zelfs mijn dochter, die nog maar een paar albums kent, vindt dat niet vreemd. Tiny is en blijft Tiny, zelfs voor beginners. Andere meisjes in het museum amuseren zich met het zoeken van de verschillen in de loop van de albums: “Kijk, hier heeft ze kort haar” enz. En de ouders en grootouders in de zaal lijken in elk van de albums iets uit hun kinderjaren terug te vinden!”

Martine02

Universele thema’s

Wat mij bijzonder heeft geraakt, zijn de getuigenissen van lezers uit verschillende landen die zich tot Marcel Marlier richten en hem danken voor zijn boeken. Of het nu in Frankrijk, in Libanon of in Servië is, de Tiny’s hebben altijd hoop en geluk gebracht bij de mensen. Ranya uit Libanon schreef: “Ik was een kind, de bommen vielen rond ons gebouw. Angstig ineengedoken kneep ik niet in mijn poppen, maar in mijn Tiny-boeken. Ik denk dat het in de eerste plaats die rustige en mooie wereld was die ik wilde redden”. Vertellen over geluk… Dat is het geheim van het succes van Tiny!

Van de reeks zijn 65 miljoen exemplaren verkocht in het Frans en 35 miljoen in vreemde talen, jawel! De tentoongestelde platen tonen de thema’s die de auteur dierbaar zijn en de albums getuigen van de evolutie van de maatschappij in de tweede helft van de twintigste eeuw en in het begin van de eenentwintigste eeuw. Bij de thema’s die aan bod komen, wordt vooral de natuur geïdealiseerd, wat zelfs sommige landschapsarchitecten aanzette tot hun beroepskeuze! En als ik die tekeningen terugzie van kinderen die zich vergapen aan een vogel, een boom of een rivier, maakt me dat nostalgisch en krijg ik zin om al die videogames en andere lawaaierige dingetjes waar onze oogappels tegenwoordig zot van zijn, in de vuilnisbak te gooien. U niet? 😉

Een scenografie die afgestemd is op kinderen

Zodra we het Museum voor Schone Kunsten betreden, kondigt een bordje aan dat we onze ogen wijd open moeten doen, want we gaan op reis! Kinderen worden onmiddellijk aangetrokken door de indrukwekkende boeken in het centrale gedeelte. Op hun hoogte kunnen ze gemakkelijk de eenvoudige presentaties van de personages lezen en hen aanraken: Tiny en haar broertje Jan begroeten, Toeffie, de trouwe metgezel van het meisje, strelen, of Mimi, de kat die haar naar de dansles vergezelt! De dieren hebben altijd succes bij kinderen! Net als de wasmachine die de levensstijl van de jaren ’50 weergeeft en die hun nieuwsgierigheid zal wekken…

De ruimte over de onderzoeken en experimenten van de illustrator, evenals het gedeelte over de terugkerende thema’s van de auteur hebben echter minder succes bij kinderen dan de speelruimte met een grote mand verkleedkostuums en de leeshoek. Kortom, het is een tentoonstelling waarin elke generatie haar gading kan vinden…

Locatie

Enclos Saint-Martin, 1 . 7500 Tournai

Séverine

Onze Doornikse blogster dartelt vrolijk van dorpsfeesten naar tentoonstellingen en culturele evenementen. Ze deelt met u haar favoriete plekjes en geeft u leuke tips voor een onvergetelijk uitstapje met het hele gezin.

Vorige artikel

Antiek, planten en tuindecoratie

Volgende artikel

Ontmoeting met Sinterklaas in het Huis der Reuzen