Gepubliceerd op in de categorie : Bezoeken

Er was eens … het Folkloremuseum

Bent u nog op zoek naar een activiteit voor de zondag? Elke eerste zondag van de maand zijn de musea gratis! Op naar het Folkloremuseum …

Vorige zondag maakten we van de gelegenheid gebruik om met het hele gezin het Folkloremuseum van Doornik aan te doen. OOk een goede gelegenheid om de fans van videospelletjes en ander modern tuig duidelijk te maken dat hun grootouders en overgrootouders niet konden genieten van de luxe van onze moderne samenleving.

Reis door de tijd, in het Folkloremuseum

Op naar het stadscentrum van Doornik … Daar er in de stad maar weinig parkeerplaats is, raad ik aan om bij het Maison de la Culture te parkeren. Dit is gelegen op de hoek van de avenue De Gaule en de boulevard des Frères-Rimbaud. U moet nauwelijks 10 minuten wandelen naar het museum (ook Maison Tournaisienne genoemd) dat gelegen is in een steegje achter de grote markt.

Eens u door de indrukwekkende houten deur bent, volgen de zalen elkaar op met de regionale folklore en beelden uit het leven van toen: oude beroepen, tradities, keuken, oorlogsherinneringen … De enorme maquette van de stad in de 18de eeuw is ook de omweg waard. Zo kunt u de fysionomie van Doornik onder Lodewijk XIV opmaken.

Het “jeu de fer” in de uitspanning en de oude spelen fascineren de jongsten die het wel jammer zullen vinden dat ze er niet mee moen spelen. Er wordt niet zoveel uitleg gegeven maar de voorwerpen herinneren aan momenten die ook voor de bezoekers min of meer herkenbaar zijn. Dit bezoek is interessant tussen ouders/grootouders en kinderen/kleinkinderen om onze dierbare waarden door te geven en te delen.

En als u uw kinderen wil belonen omdat ze flink waren, kunt u terecht bij “Aux Glaces d’Antan” (om in het thema te blijven!) in de rue de Courtrai. U geniet er met het hele gezin en kunt er meteen volop herinneringen ophalen …

Séverine

Onze Doornikse blogster dartelt vrolijk van dorpsfeesten naar tentoonstellingen en culturele evenementen. Ze deelt met u haar favoriete plekjes en geeft u leuke tips voor een onvergetelijk uitstapje met het hele gezin.

Vorige artikel

Het nieuwe fietsnetwerk van Picardisch Wallonië: dat wordt trappen dit herfst!

Volgende artikel

Een ochtend op het ‘Salon des Antiquaires et Belle Brocante’ in Doornik