Gepubliceerd op in de categorie : Bezoeken, Smaken

Bezoek aan bierbrouwerij Dubuisson, de bakermat van het Bush-bier

De authentieke en uiterst gezellige bierbrouwerij Dubuisson is de oudste van Wallonië. Laat ons samen het glas heffen en enkele bieren proeven!

Heerlijk proeven bij Dubuisson!

Elke zaterdag stelt de brouwerij haar deuren open. Je wordt er ondergedompeld in een gezellige sfeer en in een geur van mout en hoppe. De ‘Brasserie Dubuisson’ is de ideale plek om met vrienden te vertoeven!

Het bezoek begint met vier bieren. We krijgen Bush Blonde, Pêche Mel’Bush, het kerstbier Bush de Noel en Cuvée des Trolls geserveerd. Ooit was Pêche Mel’Bush mijn favoriet (in mijn studententijd was deze mengeling van perzik en Bush erg populair onder het studentenvolkje), maar nu gaat mijn voorkeur uit naar de Cuvée des Trolls met zijn aroma’s van schil van bittere sinaasappel en het heerlijke wereldje van de trollen…

brasserie-dubuisson5

Op ontdekking in de brouwerij

Tijdens de degustatie start Nathalie (onze gids) een presentatiefilmpje… en zo ontdekken we de trollen en hun 8e generatie bierbrouwers. We moeten toegeven dat het filmpje wat verouderd is, maar we vingen op dat er aan een nieuwe film wordt gewerkt. Wist je trouwens dat de merknaam ‘Bush’ eigenlijk gewoon de Engelse vertaling is van het Franse woord ‘buisson’ of struik uit de familienaam Dubuisson?

En dan gaat het natuurlijk richting kelders en vaten! We ontdekken er Bush Prestige en Bush de Nuit. Hun kenmerken? Ze rijpen in houten vaten. Echt genieten! Na de bierkelder, gaan we naar de brouw- en bottelzalen. We krijgen er een uitgebreide uitleg over hoe het bier er wordt gebrouwen, bewaard, gebotteld, … Zeer leerzaam!

Na de inspanning, de ontspanning

Het bezoek wordt afgerond met een tweede degustatie, gevolgd door een bezoekje aan de shop. Hoe kan je weerstaan? Vooral als we aan de muur dit bekende citaat zien van grootvader Dubuisson: “De levensverwachting van een waterdrinker is 57 jaar, die van een bierdrinker 97!”. De man die deze wijze woorden sprak, is ook daadwerkelijk 97 geworden. Ik neem alvast wat Bush Amber mee voor later…

En ik kan niet anders dan deze post eindigen met de zeer toepasselijke slagzin van de brouwerij Dubuisson: “A plein verre mes Bons Amis. Buvons la Bière du Pays”!, iets als “Met volle glazen, beste vrienden, genieten van het bier uit eigen land!”

Locatie

Chaussée de Mons, 28. 7904 Pipaix

Véronique

Voor Véro staat Wapi synoniem voor ontdekkingen, natuur, cultuur, folklore en ... gastronomie! Ze laat dan ook geen kans onbenut om door deze prachtige streek te trekken! Volg haar tips ...

Vorige artikel

Doornik pronkt met lichtspektakel

Volgende artikel

Wandelen op de Kluisberg