Wapitour

Ronde van Picardisch Wallonië op de fiets : 142km plezier

Stap op de fiets en ontdek de vier hoeken van Picardisch Wallonië, een groene regio op de grens tussen Wallonië, Vlaanderen en Noord-Frankrijk.

De volledig bewegwijzerde fietsroute van 142km kan in meerdere dagen worden afgelegd, étape par étape of gecombineerd met een eigen route naar keuze. De route neemt je mee op een grootse tocht door deze streek van ongerepte natuur en beschermde landschappen. 

De 4 etappes hieronder zijn respectievelijk 43 km, 36,3 km, 38,4 km en 26,3 km lang.

Télécharger Trace GPX Wapitour
Visitwapi

De Scheldevlaktes

Je begint dit gedeelte aan het station van Tournai, niet ver van het beroemde Belfort; het oudste van België én UNESCO werelderfgoed. Je verlaat de historische stad en haar Romaanse kathedraal en volgt de Schelde naar het oosten. Na Antoing verlaat je de Schelde bij het kunstmatige meer
Grand Large de Péronnes en volg je het kanaal Nimy-Blaton-Péronnes. Bij Blaton verlaat je het kanaal voor een lus waarmee je enerzijds
de site van Bernissart kunt ontdekken, waar de grootste historische concentratie Iguanodons is ontdekt, en anderzijds de moerassen van Harchies, een natuurgebied van 550 ha uitzonderlijke wetlands, het decor voor een zeer rijke biodiversiteit.

Télécharger Trace GPX du tronçon

De Dendervallei

Via een brug van de oude spoorlijn verlaat je het kanaal Nimy-Blaton-Péronnes. Het is geen toeval dat Blaton de bijnaam "het kleine Venetië van Henegouwen" heeft gekregen. Je fietst verder langs het zeer smalle Blaton-Ath kanaal dat zich al slingerend een weg baant tussen het bos van Stambruges en het staatsbos van Beloeil. Op minder dan 2 km van het kanaal ligt het kasteel van Beloeil, beroemd om zijn barokke park. Het landgoed is sinds de 16de eeuw eigendom van de familie Prince de Ligne. In de verte zie je Ath, een stad van groot historisch belang. De folklore van de Ducasse d'Ath met zijn reuzen is wereldberoemd. Na Ath vloeit het kanaal samen met de Dender en volg je de meanders naar Lessines. Mis zeker niet de uitzonderlijke site van het middeleeuwse Hôpital de Notre-Dame à la Rose.

Télécharger Trace GPX du tronçon

Pays des Collines en Mont de l’Enclus

De RAVeL van de voormalige lijn 87 brengt je van de Dendervallei naar het Pays des Collines door het gelijknamige natuurpark. Je verlaat de RAVeL om via het fietsnetwerk Ellezelles te bereiken. Het dorp is een plek van folklore en legenden, zoals blijkt uit de jaarlijkse heksensabbat. Je fietst door de natuurlijke streek van Pays des Collines voor je naar Mont de l'Enclus gaat, waarvan de top op minder dan een kilometer van de route ligt. Mont de l'Enclus (of Kluisberg), beroemd bij fietsers, ligt op de grens van Vlaanderen en Wallonië. Met zijn hoogte van 100 meter domineert deze heuvel het omringende landschap.

Télécharger Tracé GPX du tronçon

De oevers van de Schelde en de stad van de vijf Klokkentorens

Dit deel van de route brengt je naar Tournai langs de prachtige, onlangs heraangelegde oevers van de Schelde. Na een passage bij het Domaine et Château de Bourgogne en als je nog goede benen hebt, kan je de Mont Saint-Aubert beklimmen. Je wordt beloond voor je inspanningen met een prachtig panorama over de stad Tournai en het omliggende platteland. Je komt aan in Tournai langs de Schelde en ziet de majestueuze Pont
des Trous. Deze stad, een van de oudste van België, heeft de bijnaam Stad van de Vijf Klokkentorens vanwege de vijf torens van de kathedraal Notre-Dame, een erfenis uit de middeleeuwen. De sporen van haar lange geschiedenis vind je terug in de architectuur. Je eindigt je avontuur op de Grote Markt van Tournai aan de voet van het Belfort, het oudste van België. Net als de kathedraal staat deze op de UNESCO Werelderfgoedlijst. 

Télécharger Tracé GPX du tronçon
Bestellen het Roadbook Download het Roadbook