ANTOING, 20140410, GRAND LARGE DE PERONNE, FAMILLE A VELO. PHOTO CORALIE CARDON

RAVeL van de Schelde

 

De Schelde is een 355 km lange Europese rivier
die 3 landen doorkruist (Frankrijk, België, Nederland)

De Schelde, gekanaliseerd van het Franse Cambrai tot het Belgische Antwerpen, verwelkomt elk jaar meer dan 1.400 binnenvaartuigen, voordat ze in de Noordzee uitmondt. Haar oevers werden ook omgebouwd tot groene wegen voor voetgangers en fietsers.

 

Op de Waalse regionale route W4

...tussen kanalen, rivieren en stromen (188 km)

Deze route voert u van Leers-Nord naar Anhée in het Naamse Pays des Vallées in de valleien van de Samber en Maas. Via de RAVel doorkruist een traject van 30 km de Waalse regio Picardië van het Canal de l’Espierre, Spierekanaal, langs de Schelde en de lijn 83. Het vertrekpunt van deze route ligt bij de sluis van Leers-Nord, bij het Huis van het Kanaal. Uw tocht voert u eerst langs het kanaal, dan langs de rivier en tot slot over de oude spoorlijn. Kijk naar de kleine sluizen en ophaalbruggen langs de route en geniet van de landelijke en rustgevende kant van deze regio

Bij Espierres-Helchin/Spiere-Helkijn sluit u aan op de linkeroever van de Schelde en volgt u de rivier stroomopwaarts richting Warcoing en Pecq. Hier wordt het rivierverkeer belangrijker. Bij de suikerfabriek van Warcoing, gaat u naar de andere oever via de hangbrug. Deze keer volgt u de rivier op zijn rechteroever in de richting van Vlaanderen.

Kort na Escanaffles, ter hoogte van de voetgangers- en fietsbrug die bekend staat als de spoorwegbrug van de vroegere lijn 83, verlaat u de waterkant voorgoed om op de RAVeL van lijn 83 uit te komen. U rijdt het Natuurpark van het Pays des Collines binnen en doorkruist de landelijke gemeente Mont-de-l’Enclus. Deze route eindigt in het centrum van het dorp Russeignies.

Ontdek de route

Toevluchtsoord voor fauna en flora

De “Coupure de Bléharies” (de groenstrook van Bléharies) is een oude bocht  van de Schelde en een echt toevluchtsoord voor fauna en flora. U kan er, onder andere, Dodaars, IJsvogels, Kleine Zilverreigers en Wintertalingen bewonderen.

Om te gaan wandelen op de Schelde RAVeL

Wat heeft u nodig in uw tas: