RAVeL van de Dender

De Dender is een rivier in België en een zijrivier op de rechteroever van de Schelde

De rivier bestaat uit twee takken: de westelijke Dender die ontspringt in Vezon (Doornik) en de oostelijke Dender die ontspringt in Jurbise (Mons). Beide rivierarmen komen samen in Aat om bij Dendermonde noordwaarts in de Schelde uit te monden. De rivier is 69 km lang.

Op de Waalse regionale route W1, tussen de Dender en Hauts-Pays (72 km)

Volg de RAVeL van de Dender tussen Lessen (Twee Acren) en Aat om de eindeloze groene landschappen doorkruisen. Ontmoet er een surrealistische schilder en een bezoek het Gasthuis Onze-Lieve-Vrouw met de Roos, een uitzonderlijk erfgoed van Wallonië en een van de oudste ziekenhuizen van Europa, waar u zeker de tijd moet nemen om de opmerkelijke architectuur en de geneeskrachtige plantentuinen te bewonderen. Daarna leidt de route u naar Aat waar u de reuzen kunt ontmoeten en de “tartes à mastelles” kunt proeven tijdens de Ducasse van Aah. Tenslotte leidt het Kanaal Blaton-Ath u naar Beloeil en zijn kasteel, de Belgische variant van het paleis van Versailles, eigendom van de familie de Ligne en het eindpunt van de eerste etappe.

Vervolgens keert u terug langs het kanaal Nimy-Blaton-Péronnes, dat vooral voor de pleziervaart wordt gebruikt. U bereikt Blaton en Bernissart en gaat op zoek naar iguanodons in de buurt van de moerassen van Harchies, een natuurreservaat van ornithologisch belang. Vervolgens steekt u de Belgische grens over, voor een bezoek aan een bekende dichter waar de “Caillou-qui-Bique" op u wacht in de buurt van Roisin (Frankrijk). Zet uw reis voort langs de museumstad Bavay, waar een onwaarschijnlijk kruispunt van Gallo-Romeinse bouwkunst u naar een andere tijd zal voeren...

Ontdek de route

De Vallei van de Dender (366 km aan routes om te ontdekken)

De Dender schept banden tussen de regio’s, bijvoorbeeld via het riviertoerisme of het jaagpad en de vele fietsers op de RAVel. Uit deze vaststelling is met name het bovengemeentelijk project van de Dendervallei ontstaan, dat de aantrekkelijkheid van de rivier wil versterken doorheen 6 Vlaamse en Waalse gemeenten. Er werd een gids uitgegeven met 8 fietsroutes op basis van fietsknooppunten van 38 tot 55 km, d.w.z. 366 km aan routes om te ontdekken in de toeristische regio’s Scheldeland, Vlaamse Ardennen, Pajottenland/Groene Gordel en Picardisch Wallonië. De fietstochten langs de Dender zetten de rivier vanaf de bron tot aan de monding in de schijnwerpers via het kanaal Ath-Blaton en zijn zijrivier: de Mark.

Volg de blauwe lijnen op het jaagpad: de rechte lijnen nodigen voetgangers en fietsers uit om uit te rusten en te genieten van de natuur aan de rand van het water. Een kronkelende lijn, leidt hen naar een stadscentrum, een monument, een gezellig café of een museum.

Bestel de fietsgids

De fauna en flora behouden

Kijk eens goed rond... U zult zeker een torenvalk, wielewaal of ransuil zien... Maar als u geluk hebt, komen er ook vossen, hermelijnen, stinkdieren of marters opdagen!

Wat de landschappen betreft, staat de RAVeL-route op het traject door Picardisch Wallonië volledig in het teken van het water. De route voert u van sluis tot sluis door de landelijke omgeving van het Groene Land met de vele populieren, vochtige vlakten en landbouwgewassen.

Vertrek op tocht langs de RAVeL van de Dender

Wat heeft u nodig in uw tas:

• De kaart met Fietsknooppunten Wapi

• Een of andere suggestie voor een tocht, bijvoorbeeld « Met de fiets op ontdekking in de Dendervallei »

• Ontdek er de mening van onze Wapitrotter

• De topogids van de Dendervallei gids met 8 knooppuntencircuits van 38 tot 55 km langs de Dender