RAVeL des Collines

Een oude spoorlijn in een uniek landschap!

De RAVeL (Voie Verte) des Collines, aangelegd op de oude spoorlijn L83-87, verbindt vandaag Elzele met Vloesberg en trekt dwars door het natuurpark van het Pays des Collines.  Het traject neemt u mee langs het Europese fietsnetwerk Eurovelo 5 (een Europese fietsroute die Londen met Brindisi in Italië verbindt, een traject van 3900 km!) en vormt de verbinding tussen de Schelde, ten westen van de Kluisburg, en de Dender, ten oosten van Lessen. 

Een Voie Verte voor wandelaars, fietsers en paardrijders

De RAVeL des Collines is ontworpen voor het plezier van alle natuurliefhebbers, te voet, te fiets of te paard! Niet alleen fietsers maar ook voetgangers en paardrijders (op een zachte ondergrond) kunnen hun hartje ophalen in een groen en rustgevend landschap. Het uitzicht op het Pays des Collines is eveneens adembenemend! Gezellige locaties en de toegankelijkheid van de Brasserie des Légendes, het Huis van de Geneeskrachtige Planten of het Huis van het Pays des Collines zorgen dat u onderweg van overheerlijke en dorstlessende pauzes kunt genieten.

Een perfecte route voor een gezinswandeling

Deze Voie Verte is niet toegankelijk voor motorvoertuigen en dus volledig veilig voor kinderen. Vlak bij de Brasserie des Légendes is er parkeerplaats voorzien en kunt u met het hele gezin de nabij gelegen RAVeL-route volgen om uw kinderen in alle veiligheid te laten rondfietsen.

De picknickplaatsen van Beaufaux en Quintine zijn snel te bereiken via het RAVeL-netwerk. Ze zijn ingericht als originele speelpleintjes en laten het hele gezin aangename momenten beleven! Breng zeker ook een bezoekje aan de speeltuin van de Brasserie des Légendes, altijd een leuke plek waar kinderen na de wandeling even kunnen ravotten terwijl de ouders genieten van een lekker lokaal biertje.

Wie naar Flobecq rijdt, moet zeker halt houden bij de microbrouwerij van de Flo, gelegen in het Huis van de Geneeskrachtige Planten. Fietsers kunnen plaats nemen op een groot terras om te genieten van een Flo of  zich tegoed doen aan een heerlijke maaltijd in het trendy decor van het aangrenzende restaurant-bar.

Trek in Lahamaide naar het Ecomuseum. Hier wordt u het plattelandsleven en de landbouw van a tot z uitgelegd. Als u op zondag of feestdagen een bezoekje brengt, kunt u in het cafeetje proeven van het ‘La Hamaide’-bier!

Meer te weten

Een ongerepte fauna en flora

Houd uw ogen goed open. Verschillende vogelsoorten vliegen boven uw hoofd: buizerds, sperwers, torenvalken ... In de velden en het struikgewas houden zich dan weer kleine knaagdieren schuil.  Qua landschap laten de schitterende uitzichten u genieten van de heuvels, de vlaktes en de valleien die in elkaar overvloeien.  Tussen de boomsoorten vindt u onder meer eiken, beuken en knotwilgen die echte symbolen van het natuurpark zijn!

Wanneer u gaat wandelen op de RAVeL des Collines

Neem zeker mee in uw rugzak:

·       De wandelknooppuntenkaart van het Pays des Collines

·       De knooppuntenkaart Wapi per fiets

·       Een of andere leuke suggestie, bijvoorbeeld "Per fiets op de RAVeL des Collines"