Totemus

Ga op schattenjacht en (her)ontdek Picardisch Wallonië met de app Totemus!

Het heeft een beetje weg van paper chase en geocaching: de schattenjachten van Totemus combineren sport, cultuur en avontuur. Doe ze te voet of met de fiets, vind de aanwijzingen, los de raadsels op, verzamel de totems en win punten die u in de geschenkengrot kan inruilen.

Ontdek de Totemus-schattenjachten in Picardisch Wallonië.

Download snel de gratis app en ga op schattenjacht!

Péronnes-lez-Antoing (België) tot Mortagne-du-Nord (Frankrijk) - Aan de samenvloeiing van twee wateren

Vertrek vanuit de site van de Grand Large in Péronnes-lez-Antoing op ontdekking in dit grensoverschrijdende gebied tussen België en Frankrijk. Langs het water en door het bos van Flines fiets je naar de iconische plaats van de samenvloeiing van de Schelde en de Scarpe in Mortagne-du-Nord. Jij bent aan zet!

Ik ontdek het

Péruwelz (België) tot Condé-sur-l'Escaut (Frankrijk) - Op het pad van het zwarte goud

Van de kanalen tot in het bos, via het Unesco-erfgoed (boucle UN’ESCAUT, Circuit des Gueules Noires, Château de l’Hermitage). Tijdens deze grensoverschrijdende schattenjacht tussen België en Frankrijk ga je op ontdekking in die regio’s die zijn getekend door de steenkoolwinning, maar die ook een uitzonderlijk natuurlandschap hebben. Laat je betoveren door de schoonheid van Chabaud-Latour en Condé-sur-l’Escaut. Vanuit het natuurpark Plaines de l’Escaut in België sta je met een trap op de pedalen in het regionale natuurpark Scarpe-Escaut in Frankrijk!

Ik ontdek het

Beloeil - Erfgoed en landschappen rond het kleine Belgische Versailles

Wij zijn ervan overtuigd dat u op dit parcours zult begrijpen waarom prins Charles-Joseph de Ligne deze plaats "Mijn lieve Beloeil" heeft genoemd... Inderdaad, tijdens het hele parcours zult u versteld staan... wat normaal is, want we zijn in Beloeil!
Weet je trouwens waarom de plaats zo heet?
Een mooie legende verklaart het: op een dag riep een gast van de prins die voor het eerst naar Beloeil kwam "Wat een mooi oog..." uit om te zeggen "Wat een mooi uitzicht"!

Beloeil, bekend om zijn kasteel, heeft andere onmetelijke troeven ver buiten de poorten van het domein, die u tijdens deze wandeling zult ontdekken. Waarom kom je zelf niet kijken?

Ik ontdek het

Aat - Kunst en planten

Aat, bekend om zijn reuzen, maar niet alleen... hier wordt u meegenomen op een reis van kunstenaars met een voorliefde voor chlorofyl. Een uniek concept in de regio; hedendaagse sculpturen die de plantenwereld in vraag stellen.
Ontdek een reis bestaande uit 13 sculpturen die met de seizoenen mee evolueren. Dit project van het Cultureel huis van Aat, in samenwerking met de dienst Groene Ruimten van de stad, plaatst hedendaagse kunst in de openbare ruimte, met als doel het lokale materiële erfgoed te valoriseren en tegelijkertijd planten te integreren.

Ik ontdek het

Aat - Ze heeft al de eigenschappen van een reus

Ath, bekend als de stad van de reuzen, is een stad waar het leven goed is. De goede stad Ath ontstond in de 12e eeuw toen Boudewijn IV, graaf van Henegouwen, besloot een militaire toren te bouwen die nu nog te zien is. Beroemde mensen hebben voor altijd hun stempel gedrukt op de geschiedenis van de stad. Hier is de traditie van de reuzen alomtegenwoordig. Ontdek tijdens deze rondleiding het verleden, de musea en het gebouwde erfgoed. Wandel over de kasseien van een groene stad waar de Dender stroomt, en doe nieuwe energie op in het hart van de natuur. Let goed op en ga mee in het spel. Welkom in Ath.

Ik ontdek het

Edingen - Tussen Geschiedenis en legenden

Edingen is een stad met een rijke geschiedenis. In het hart van de middeleeuwse stad van de Hertogen van Arenberg nodigt een park van 182 hectare uit tot dagdromen. Als u door dit stadspark wandelt, duikt u in zijn verleden en ontdekt u zijn mysteries. Zal het je lukken om de geschiedenis van de legende te ontrafelen?

Ik ontdek het

Doornik - In het centrum van de oudste stad van België

Doornik is niet enkel een historische stad bij uitstek, maar ook de oudste stad van België. Onder haar vele schatten telt ze twee gebouwen die tot het Werelderfgoed van de UNESCO behoren, namelijk het oudste Belfort van het land en een immense kathedraal. De aan weerszijden van de Schelde gebouwde stad en haar 2000 jaar lange geschiedenis zullen je verbluffen.

Ik ontdek het

Ellezelles - Bijzondere geheimen

Welkom in Ellezelles (Elzele), een dorp vol mysterie en legendes in het hart van het natuurpark Pays des Collines. Een heks spookt er rond, maar ze is niet de enige ... Misschien krijg je de kans om haar te ontmoeten tijdens deze jacht? Wees voorzichtig!

Ik ontdek het

Moeskroen - Op pad in de stad van de Hurlus

Welkom in Moeskroen, ook bekend als de Cités Hurlus! Elk jaar opnieuw worden de Hurlus in de stad gevierd, maar wie zijn ze eigenlijk? De term "Hurlus" betekent letterlijk "hurleurs“ of “schreeuwers", maar daarmee kan ook het geschreeuw van hun slachtoffers of huurlingen bedoeld worden. De oorsprong van de Hurlus gaat terug tot de 16e eeuw, toen ze tijdens de godsdienstoorlogen het platteland van de regio afstroopten en overleefden door te stelen en te plunderen!
Naast de folklore ontdek je tijdens deze schattenjacht ook de verschillende dieren die zich in Moeskroen verschuilen. Misschien kom je ze wel tegen?

Ik ontdek het

Opzullik

Ervaar al fietsend langs de knooppuntennetwerk van Picardisch Wallonië de Cittaslow-filosofie. Deze in Italië geboren filosofie werd door de gemeente Opzullik in België geïmporteerd. De steden, die aan deze filosofie aanhangen, verplichten zich tot het bevorderen van een langzamere levenswijze geïnspireerd door de gewoontes van de plattelandsgemeenschappen. Doel ervan is de burgers de gelegenheid te geven om op een eenvoudige en aangename manier van hun eigen stad te genieten.

Ik ontdek het

Opzullik - Vrijheid met parachute

Welkom in Saint-Marcoult, een vredig gehucht in de gemeente Opzullik, wat niet altijd zo was. Wist u dat het geheime leger hier tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn hoofdkwartier heeft gevestigd, wat de herinnering van de plaatselijke bevolking voor lange tijd heeft getekend? We nodigen u uit om in de voetsporen te treden van de verzetsstrijders en andere verhalen van Opzullik...

Ik ontdek het

Antoing - Ontdekking van de hoofdstad van de Witte Driehoek

Antoing, een stad opmerkelijk voor zijn geschiedenis en architectuur. Er zijn nog enkele oude steengroeven die door de natuur zijn gekoloniseerd met hun oude kalkovens. In de verte ziet u het karakteristieke silhouet van de toren van het kasteel Princes de Ligne, dat al sinds de 12e eeuw wordt vermeld.
Kom en ontdek de geheimen van de hoofdstad van het Pays Blanc met deze Totemus-speurtocht.

Ik ontdek het

Lessen - De steegjes van de stad van Magritte en porfier

Wandel door de smalle straatjes en steegjes van Lessines, de geboorteplaats van René Magritte, de grootste surrealistische schilder van België. Je begint je wandeling in de buurt van het ziekenhuis Notre-Dame à la Rose, een van de opmerkelijkste erfgoedsites van Wallonië, en vindt vervolgens alle historische monumenten die de stad Cayoteux, aan de oevers van de rivier de Dendre, hebben gevormd.
Een gevarieerd parcours dat hedendaagse kunst en muurschilderingen, groene ruimten, geschiedenis en erfgoed, volkstradities en porfiersteengroeven combineert...

Ik ontdek het