“Sterk garen”? Komens natuurlijk: het is een uitvinding van Cousin!

 

MUSEUM VAN LINTNIJVERHEID

“Sterk garen"? Komens natuurlijk: het is een uitvinding van Cousin! 

Voorgesteld door: Olivier CLYNCKEMAILLIE, Curator-Directeur, Algemeen afgevaardigde

 

Wanneer ik deze regels schrijf, vertelt Charles Aznavour me over zijn bohème. Ach, de tijd die zij die niet van vroeger zijn zich niet kunnen voorstellen... Dat komt goed uit, want vandaag zal ik het hebben over de grote Komense textielfamilie en dit via een blikvanger die bij de broers Cousin geproduceerd werd aan het begin de 20e eeuw... En om de uitdaging wat pittiger te maken, zal ik u dit pareltje van de collecties van de Lintweverij op grootste wijze vertellen... Zoals Charles... Aznavour! Jazeker, beloofd: na deze vervloekte afzondering, zal ik het a capella brengen bij uw volgende rondleiding in het Museum… Kom maar op!

Ik heb het over een tijd die zij die jonger zijn dan honderd jaar niet kunnen kennen! Naaiwerk gebeurde toen met meters garen op karton. Wanneer ze het garen kreeg, was het naaimeisje steeds opgelucht als er CSF (synoniem voor kwaliteit) op het karton stond. Garen van Cousin, garen van Cousin, dat was sterk garen. Garen van Cousin, garen van Cousin, dat was wat ze wilde krijgen... Wanneer het garen langzaam werd afgerold, zachtjes met de inslagdraad, waarbij de mooie slogan, de kracht van de afbeeldingen, keer op keer de ‘Oiseau Bleu de France’ weer tot leven kwam, het garen uit Normandië, kwaliteitsproduct, duurzaam, zoals deze niet meer gemaakt wordt. Garen van Cousin, garen van Cousin, een vezel zacht en sterk. Garen van Cousin, garen van Cousin, stond garant voor nauwkeurig werk!

Zelfs wanneer op een dag de Groote Oorlog voelbaar werd in de fabriek en alle toegewijde arbeiders die trots waren op hun mooie werk moesten ophouden en droomden dat Herculex, Gloria, Petit Prince en alle grote merken zouden heropleven om de geschiedenis verder te zetten en andere loten te maken. Garen van Cousin, garen van Cousin, het motto was broers te blijven. Garen van Cousin, garen van Cousin, we kunnen het niet beschrijven! Vandaag ligt het garen om het ons nog beter te kunnen herinneren in de uitstalkast van het museum van een vervlogen verleden maar de beloftes kunnen niet worden vergeten aangezien het niet meer gemaakt wordt en plaats gemaakt heeft voor andere avonturen en zijn virtuositeit loslaat op de zeeën en beschadigde lichamen. Garen van Cousin, garen van Cousin, een avontuur dat nooit dooft. Garen van Cousin, garen van Cousin, verzorgd en geschikt da’s beloofd!

Wanneer een boot via de oceanen de wereld rondvaart, neemt hij kwaliteitsvolle hijstouwen en buitengewone plattingen mee. Terwijl in het ziekenhuis de kruisbanden, geopereerde hernia’s op hun beurt ook de geniale knowhow en inventiviteit bejubelen. Cousin-Biotech, Cousin-Trestec, dat moet u horen. Cousin-Biotech, Cousin-Trestec, het is een heel verhaal... En ik weet zeker dat het u zal bekoren!

Meer informatie over het Museum van Lintnijverheid in Komen. 

Ce contenu vous a-t-il plu ?

Merci d’avoir cliqué !

1 utilisateurs ont aimé ce contenu Cliquez sur le cœur pour aimer ce contenu