Roussot en Roussette, de allereerste marionetten van het Créa-Théâtre

 

MARIONNETTENHUIS

Roussot en Roussette, de allereerste marionetten van het Créa-Théâtre

Voorgesteld door: Françoise Houtteman-Flabat – Directrice en Conservatrice van het Marionettencentrum van de Federatie Wallonië-Brussel

Roussot en Roussette zijn de helden van een toneelstuk voor kinderen: “Un gros livre avec une poignée”, van Francis Houtteman en Françoise Flabat van het Créa-Théâtre. Een van de eerste toneelstukken met marionetten van het gezelschap in 1981.

Dit stuk is een reflectie op de kindertijd. Er wordt een reis gecreëerd en personages ontsnappen uit het heden, ze tonen lef, het plezier om samen te spelen, de vreugde van muziek en zijn gedreven door de wil om samen te zijn en samen op te groeien. Het theaterstuk zal wereldwijd meer dan 1500 keer worden opgevoerd.

De twee marionetten, van de hand van Marcel Orban, zijn gemaakt van polystyreen en werden bedekt met een laagje houtpulp. De poppenspelers maken gebruik van een stang en touwtjes die de verschillende ledematen doen bewegen.

Het marionettentheater werd vanzelfsprekend voor het Créa-Théâtre. Daarom schreef het gezelschap nog een dertigtal andere theaterstukken met marionetten in de hoofdrol. Ze tonen allemaal verschillende technieken en vormen om de poppen te doen bewegen. In 1985 vestigde het gezelschap zich in Doornik met een andere marionettenopvoering “Il s’appelait Jean Sébastien ou la sève” over het leven en het werk van Johan Sebastiaan Bach, met een vijftigtal marionetten.

Met Francis Houtteman werd het Créa-Théâtre in 1987 op vraag van de stad Doornik ook de drijvende kracht van het Marionettencentrum van de Federatie Wallonië-Brussel en van het Marionettenmuseum in 2008. Vandaag vindt u naast Roussot en Roussette meer dan 2600 marionetten uit de hele wereld die de rijkdom van de diversiteit van deze levende kunst aantonen.

Meer informatie over het Marionnettenhuis in Doornik.

Ce contenu vous a-t-il plu ?

Merci d’avoir cliqué !

7 utilisateurs ont aimé ce contenu Cliquez sur le cœur pour aimer ce contenu