Over de met een Semel gevlochten mesh

 

MUSEUM VAN LINTNIJVERHEID

Over de met een Semel gevlochten mesh

Voorgesteld door: Olivier CLYNCKEMAILLIE, Curator-Directeur, Algemeen afgevaardigde

 

Het toeval werkt soms mee... Bij een rondleiding van een groep met vertegenwoordigers uit de textielindustrie, stelde één van de bezoekers de conservator vragen over de collectie vlechtmachines. Toen dezelfde persoon, een vertegenwoordiger van de firma Filmatech uit Roncq (Noord-Frankrijk) na een eerste antwoord zei: “U hebt een meshmachine!” en de conservator “toch niet” antwoordde, zei meneer Librecht opnieuw “U hebt een meshmachine!” en voegde daarna toe: “De machine staat voor u klaar in onze fabriek van Chauny, in Aisne!” En zo werd een bescheiden textielmuseum een tikkeltje mooier dankzij een rechtstreekse gift tijdens een rondleiding!

Het weefgetouw in kwestie een “Semel van het type SK” uit 2007 is één van de meest interessante aangezien het een laddervrije stof breit (ter info de meshstoffen worden met kettingsteken in de lengte gemaakt en ineengevlochten in de breedte van de tricot. Dit zijn laddervrije stoffen. Ze worden ook kettingbreisel of kettingtricot genoemd). Bovendien draait het 40% sneller dan zijn voorganger van hetzelfde merk, de KB 212 en dient om ronde koorden met of zonder binnenkern te maken met een afmeting van 2 tot 7 millimeter diameter. Zoals de gulle schenker ons heeft bevestigd, kan deze machine naargelang de optionele accessoires elastische koorden maken en een teller en een oprolsysteem bevatten. De machine kan echter wel geen platte strengen maken (zoals bepaalde schoenveters of sommige linten naaien die bestemd zijn om boeken in te binden). Het bedrijf Semel werd in 1973 opgericht in Correggio en werkt vanuit Italië.

 

De machine werkt met een cilindersysteem met afwisselende rotatie (in de plaats van een roterende draadgeleider zoals dit doorgaans het geval is bij dit type motor), draait 1400 slagen per minuut, onderscheidt zich door de zo goed als geruisloze werking, vraagt slechts minimaal onderhoud en is geschikt om 24 uur onafgebroken per dag te werken wanneer er geen operator aanwezig is. De standaardvoeding is 400 volt driefase 50/60 Hertz. Voorzien van een controlesysteem van de draad met automatische stop van de beweging bij breken en ontbreken van de draad, beschikt over een armsysteem dat de uiteindelijke draad uit de behuizing van de machine haalt om het vullen van de dozen te vergemakkelijken voor de afgewerkte producten. De “Semel SK” blijkt een perfecte machine voor het weven van katoen, maar ook voor hedendaagse kunstvezels zoals polyester en polypropyleen. Hoewel de machine voor deze materialen ontworpen is, kan ze ook met alle andere natuurlijke en synthetische draden werken. Ziehier hoe een geschenk aan het museum voor het grote publiek toegankelijk wordt gemaakt in een levend museum!

Meer informatie over het Museum van Lintnijverheid in Komen. 

Ce contenu vous a-t-il plu ?

Merci d’avoir cliqué !

4 utilisateurs ont aimé ce contenu Cliquez sur le cœur pour aimer ce contenu