Het Gasthuis O.L.Vrouw met de Roos,

binnenkort bij de UNESCO ?

Ontdek de verborgen kantjes van dit uitzonderlijke Godshuis ...

Het Gasthuis O.L.Vrouw met de Roos werd in 1242 gesticht door Alix de Rosoit en is één van de laatste complete en zelfstandige Godshuizen uit de Middeleeuwen. Het is gelegen in Lessines en is één van de laatste getuigen van de evolutie van de geneeskunde, de chirurgie en de farmacie doorheen de tijd. Men vindt er een indrukwekkende collectie gebruikelijke en unieke voorwerpen verspreid over een twintigtal zalen. In de 18de eeuw kwam daar nog een tuin met geneeskrachtige planten bij. Niet te missen : het gotische klooster, een wondertje van de architectuur.

Waarom erfgoed van de Unesco ?

Het Hôpital werd al als belangrijk erfgoed van Wallonië erkend, het is een uitzonderlijk stukje patrimonium van Picardisch Wallonië. In 2012 werd een belangrijke renovatie van het oude Hôpital afgerond. Deze verregaande werkzaamheden namen meer dan tien jaar in beslag en er waren meer dan 20 miljoen euro aan investeringen voor nodig, deels met Europese middelen betaald. Sindsdien zet het Gasthuis O.L.Vrouw met de Roos in Lessines alles op alles om erkend te worden door de Unesco. het werkt daarvoor ook samen met Vlaamse (Brugge, Gent, Antwerpen, Geel...) of Franse partners (Beaune, Tournus, Baugé, Hautefort, Tonnerre, Charlieu…).

Van Ambroise Paré tot Louis Pasteur

Ik ontdek

 

Bezoeken met het gezin

De weekends van "Patrimoine en vie"

Ter gelegenheid van de weekends rond " Patrimonie en vie " (Levend erfgoed) van het Gasthuis O.L.Vrouw met de Roos verwelkomt deze uitzonderlijke site kunstenaars, vertellers, verlichte geesten, alchimisten, apothekers en muzikanten ! Zij bezorgen u verbazingwekkende ontdekkingen, vergeten remedies, momenten van ontsnapping, een terugkeer naar bepaalde " bronnen "... in een gemoedelijke sfeer.

Meer te weten

Namiddag met het gezin

Op het programma staan speciale gezinsactiviteiten : volksspelen, eieren zoeken met Pasen, lichtspel, Halloween, theater, ... Gedurende een zondagmiddag neemt een interactief verhaal u mee in de wereld van die tijd. U ontdekt hoe het leven was bij het begin van de eeuw en u verzorgt valse patiënten in de ziekenzaal waar u middeltjes bereidt.

Meer te weten