Gepubliceerd op in de categorie : Bezoeken

‘Van Ambroise Paré tot Louis Pasteur’ in het Onze-Lieve-Vrouw met de roos hospitaal

Het Onze-Lieve-Vrouw met de roos hospitaal van Lessen is een ware tempel van de medische geschiedenis en herbergt oude medische kunst, getuigenissen en cultureel erfgoed.

Dit godshuis, gebouwd in de middeleeuwen, is een unieke plek die zich onderscheidt door haar schoonheid, architectuur en artistieke troeven! Terecht maakt de site vandaag dan ook deel uit van het ‘uitzonderlijk erfgoed van Wallonië’.

Onze-Lieve-Vrouw met de roos: de ontdekking van een bijzondere plek

Voor je het gebouw binnenstapt, is het een aanrader om de omgeving te bewonderen. Het Onze-Lieve-Vrouw met de roos hospitaal is immers veel meer dan een oud medisch hospitium. De nabijheid van een kapel, een boerderij, een tuin met geneeskrachtige planten, een kerkhof en een ijskelder maken dit tot een wonderlijke plek. Persoonlijk heb ik een beetje een zwak voor planten omdat hun weldadige krachten me fascineren, en ik moet toegeven dat deze groene oase me heeft verleid. Het is werkelijk een betoverend kader!

In het godshuis worden acht eeuwen geneeskunde en geschiedenis belicht, verspreid over een parcours van 20 zalen. Ga dus vooral verder binnen en ontdek hoe men vroeger aan geneeskunde deed…

Onze-Lieve-Vrouw met de roos

Een uitzonderlijke tentoonstelling

Het Onze-Lieve-Vrouw met de roos hospitaal verwelkomt momenteel de overzichtstentoonstelling ‘Van Ambroise Paré tot Louis Pasteur’. Op het programma een rits wetenschappelijke curiosa die de evolutie van de geneeskunde en farmacie van de 16e tot de 19e eeuw illustreren. Ze getuigen van de tijd toen chirurgen nog echte ‘beenhouwers’ waren. Deze voorwerpen zijn erg boeiend… maar soms ook verontrustend. (Gevoelige zielen blijven best uit de buurt van de instrumenten voor schedelboringen!)

Ik raad je ten stelligste aan om dit museum te bezoeken met een gids. Dat is wat ik deed en ik vond het een van de meest geslaagde geleide bezoeken waar ik ooit aan deelnam! Dankzij de uitleg van de gids komen deze bizarre voorwerpen tot leven. Je komt heel wat te weten, zoals de oorsprong van bepaalde uitdrukkingen.

Wist je bijvoorbeeld dat de uitdrukking ‘Hoe gaat het? eigenlijk is terug te leiden tot de eerste vraag die een arts vroeger stelde bij zijn raadpleging, namelijk hoe het met de stoelgang ging?. Of dat de uitdrukking de pijp uitgaan slaat op de pijp van gebakken aarde die men vroeger aan de patiënt gaf om te vermijden dat hij zou roepen. Faalde de arts en stierf de patiënt, dan liet hij de pijp vallen en ging de pijp dus letterlijk uit.

En verder?

Als een geleid bezoek je toch niet echt aanspreekt, kan je bij het onthaal ook een gids in papiervorm of op tablet verkrijgen. Je kunt blijkbaar ook een app downloaden en het hospitaal ontdekken op je smartphone of tablet. Een oud hospitaal dat klaarblijkelijk helemaal mee is met de moderne techniek! En om nog een staartje te breien aan je bezoek, is er een shop, een terras en een restaurant.

Kortom het Onze-Lieve-Vrouw met de roos hospitaal is een uitzonderlijke site. Niet enkel door de schoonheid van zijn authentieke kader en de rijkdom van zijn medische collecties, maar ook dankzij al de personen die dit erfgoed levendig houden.

 

Locatie

Place Alix de Rosoit, 7860 Lessines

Véronique

Voor Véro staat Wapi synoniem voor ontdekkingen, natuur, cultuur, folklore en ... gastronomie! Ze laat dan ook geen kans onbenut om door deze prachtige streek te trekken! Volg haar tips ...

Vorige artikel

Een uitmuntende avond in La Taverne Saint-Géry

Volgende artikel

Met heel het gezin naar het Gallo-Romeins museum