Over de bergen

Mont Saint-Aubert, Mont de l’Enclus (Kluisberg), Mont de Frasnes… bevoorrechte plekjes voor wandelingen

De ene is 147 meter hoog. De andere 141 meter. Hoewel we ver van de torenhoge pieken van bergmassieven zijn, vergt het energie om deze bergen van beneden tot boven te beklimmen, te voet of met de fiets. Mont-Saint-Aubert, het hoogste punt van Picardisch Wallonië, is het vertrekpunt van vele routes. Op de top heb je een prachtig uitzicht op de klokkentorens van Doornik en op de Scheldevallei. Op de top van de Mont-de-l’Enclus reiken schaduwrijke terrassen van cafés en restaurants verdienstelijke wandelaars een helpende hand! De Monts de Frasnes, tot slot, hebben enkele adembenemend uitzichten op het Pays des Collines voor jou in petto.

 

Panorama op de top van de Mont Saint-Aubert

Met zijn 147 meter is de Mont Saint-Aubert het hoogste punt van de streek en de groene long van Doornik. Hij biedt een prachtig uitzicht op de hele Scheldevallei en op de Stad van de 5 Klokkentorens. Hij wordt ook wel de Mont de la Trinité (Drievuldigheidsberg) genoemd vanwege de gelijknamige pelgrimstocht sinds de 14e eeuw.

Deze vredige plek in de buurt van de stad is een genot voor wandelaars en gezinnen. Vele wandelingen vertrekken bovenaan op de berg, zoals de wandeling van de dichters van de rijzende zon. Het terras van het restaurant Le Floréal Panoramique verwelkomt je in de zomer voor een ontspannen rustpauze!

Ontspanning in l’Enclus du Haut

Je bevindt je hier op de top van het Pays des Collines (141m). Dit voormalige vakantieoord trekt vandaag nog steeds veel volk. Het moet gezegd worden dat l’Enclus du Haut vele café-tavernes heeft waar het aangenaam is om te eten en te ontspannen. Kinderen kunnen zich vermaken in de speeltuintjes achter de tavernes of in het bos. Volwassenen zullen de aanblik van de prachtige villa’s en architectuur uit het begin van de vorige eeuw en de gerechten op basis van streekproducten weten te waarderen.

Er zijn vele wandel-, fiets- of mountainbikeroutes. Zoals het Landschappelijk circuit van Mont de l’Enclus, een circuit van 6 km op mooie kleine paden door het bos en langs prachtige huizen. Ideaal voor gezinnen! Ga naar het Huis van de Trektochten om kaarten te kopen.

Sensaties op de Monts de Frasnes

Op de heuvels van de Monts de Frasnes heb je een prachtig uitzicht en de plek is zeer populair bij wandelaars. De dorpen van het Pays des Collines zijn bucolisch en je ontdekt ze te voet, per fiets, per mountainbike of te paard. De dorpen Frasnes-Les-Buissenal, Saint-Sauveur, Dergneau, Arc-Ainières en Anvaing bieden je al een goed overzicht van de landschappen waaruit het natuurpark bestaat. Ga wandelen aan het kasteel van Anvaing, dat omringd wordt door water en bomen, en profiteer van de schaduwrijke paden en de prachtige uitzichten op de heuvels! Fiets op de nieuwe RAVeL (groene weg) des Collines en volg de knooppunten tot in Elzele en Vloesberg. Ontdek onze suggesties voor het Pays des Collines die ontspanning en wandelingen combineren!

Ellezelles, 20170826, Raondonnée en famille au Pays des collines. PHOTO CORALIE CARDON
Ellezelles, 20150909, Illustrations randonnées au Payx des Collines + Brasserie Quintine. Photo Coralie Cardon