Ontdekking van de moerassen van Harchies

Een van de natuurgebieden, met de grootste biodiversiteit in Wallonië      

Zoals de meeste vochtige zones in de vallei van de Haine, ontstonden de moerassen van Harchies-Hensies-Pommeroeul in bodemverzakkingen die te wijten zijn aan de mijnbouw. De depressies werden gevormd in het midden van de jaren 1920 en vulden zich onmiddellijk met water.

Zo ontstonden de vijvers die we vandaag nog zien. Dat er ooit aan mijnbouw werd gedaan, is nog steeds zichtbaar aan de vele mijnbergen. Deze milieus die zeer droog en warm zijn, herbergen een bijzondere flora en fauna. Het grootste belang van de 'Marais d'Harchies-Hensies-Pommeroeul' schuilt echter in de vochtige zones. De vijvers en hun oeverbegroeiing beslaan een grote oppervlakte.

Een natuurgebied van ornithologisch belang

De moerassen hebben de grootste overgebleven rietvelden van Wallonië (bijna 50 hectaren). Hoewel hier slechts een beperkt aantal diersoorten woont, zal u worden verwend, want het zijn stuk voor stuk zeldzame soorten of zelfs soorten op de rand van uitsterven. Er zijn al meer dan 300 vogelsoorten waargenomen en ongeveer 100 van deze soorten hebben er ten minste eenmaal gebroed. De moerassen zijn een belangrijke doortrekplaats voor trekvogels en bieden ideale omstandigheden waar talrijke vogelsoorten kunnen nestelen en overwinteren. We willen tenslotte ook wijzen op het belang van de beboste gebieden, die weliswaar klein zijn, maar van groot biologisch belang.

Uw bezoek voorbereiden

Tijdens een route van 6,5 km met 7 observatieposten kan u de moerassen en hun bewoners ontdekken. De route start aan de parking van het “CRIE d'Harchies" (5 chemin des Préaux - 7321 Harchies). Vrije toegang tussen zonsopgang en zonsondergang. De route is toegankelijk voor personen met een beperking met assistentie.

Om de rust van de fauna te respecteren, zijn er een paar richtlijnen: blijf op de paden. Honden moeten aan de leiband worden gehouden. Fietsers moeten een gematigde snelheid aanhouden, voetgangers krijgen voorrang. Gemotoriseerd verkeer is niet toegestaan. Planten en bloemen plukken is verboden.

Geleide bezoeken en groepsbezoeken

Het CRIE van Harchies organiseert regelmatig geleide bezoeken met een ornitholoog als gids. Tijdens deze wandelingen kan u gebruik maken van één van onze verrekijkers. Geleide bezoeken kunnen ook op aanvraag worden georganiseerd. Breng goede wandelschoenen mee en kleed u naargelang de weersomstandigheden..

 

Praktische informatie & contact
Natuurgebied Moerassen van Harchies
5 Chemin des Préaux
7321 Harchies

+3269581172

crie.harchies@natagora.be

www.natagora.be/harchies

Meer informatie