Het natuurpark van het Pays des Collines

Welkom in de boven-natuurlijke heuvels !

De 5 gemeenten van het Pays des Collines (Elzele, Vloesberg, Frasnes-lez-Anvaing, Kluisbergen en Aat met zijn dorpen: Mainvault, Houtaing en Ostiches) zijn zeer populair bij wandelaars omwille van hun wilde en heuvelachtige landschappen, hun lekkere streekproducten en hun fantastische folklore. Hier achtervolgen heksen en legenden de ongewone wandelwegen en het bucolische landschap bezaaid met knotwilgen, bosjes en “boven-natuurlijke” heuvels.

Het Landhuis van het Pays des Collines

Het Pays des Collines is een heuvelachtig en mysterieus gebied bevolkt door legendes. De landschappen worden doorkruist door ongewone paden omzoomd door behouden erfgoed en nog actieve molens. Het Landhuis van het Pays des Collines geeft je een overzicht van de activiteiten, festiviteiten, verblijfsmogelijkheden, wandelingen en vele goede restaurants in de streek. Je kunt er ook enkele goede streekproducten kopen. Het spectakelparcours van 40 minuten over het platteland, de tradities, de oude beroepen en de verhalen en legendes vormt een mooie introductie in de rijkdommen van het natuurpark.

Wandelingen te voet, per fiets, per mountainbike en te paard

De routes zijn talrijk en een wandelknooppuntennetwerk verbindt de streek van het Pays des Collines met 350 km bewegwijzerde. 

Veel plekken zijn bijzonder geschikt voor wandelingen:

ELLEZELLES, 19/06/2015, CAMPAGNE VELO SUR LE RAVEL DES COLLINES. PHOTO CORALIE CARDON

De RAVeL des Collines
Deze voormalige spoorlijn is heringericht als groene weg (RAVeL) met een hoge landschappelijke kwaliteit, met picknickzones en een rijstrook voorbehouden voor fietsers en voetgangers en een tweede pad, op zachte ondergrond, voor ruiters. Hij verbindt de Kluisberg met Elzele en Vloesberg en loopt daarna verder tot in Lessen. Hij is opgenomen in het traject van de EuroVélo 5.

Meer te weten

De Kluisberg
De top van het Pays des Collines (141 m). De Kluisberg, en meer bepaald l’Enclus du Haut, is een plek die zeer populair is voor wandelingen door de bossen, te voet, per fiets of per mountainbike. Ga naar het Huis van de Trektochten om de verschillende wandelroutes te verzamelen.Het bos van la

Houppe
Het vertrekpunt van vele wandelingen door het bos, gelegen op 4 km van het centrum van Vloesberg.

 

Het Pad van het Vreemde
Dit artistieke wandelpad, versierd met kunstwerken van kunstenaar Watkyne, is een echte must in het Pays des Collines. Het Pad van het Vreemde vertrekt aan het Landhuis van het Pays des Collines en doorkruist het dorp Elzele.

Frasnes
De heuvels van Frasnes zijn populair bij mountainbikers! Grote hoogteverschillen, bossen en steile paden zullen sporters verrukken. In Frasnes kun je ook wandelen op het Betoverde Pad.

Vloesberg
Het Vloesbergse platteland is gewoonweg prachtig. Ga naar het Huis voor Geneeskrachtige Planten voor het vertrekpunt van het Circuit van de Geneeskrachtige Planten.

 

Rondleidingen ...

 

De natuurgidsen van het Pays des Collines nodigen je bijna elke zondag van het jaar uit om het natuurpark te doorkruisen en de typische flora en fauna te ontdekken. Om de rijkdom van het natuurpark te ontdekken, kun je ook naar het Huis voor Geneeskrachtige Planten en de Jardins de la Grange gaan voor een kennismaking met het traditionele gebruik van planten. Het Ecomuseum van het Pays des Collines stelt je het plattelandsleven van vroeger voor. De Ezelfokkerij van het Pays des Collines, ten slotte, nodigt je uit op zondagnamiddag tot groot genoegen van de kinderen.

& bier!

Wandelingen in het Pays des Collines zijn altijd een goede gelegenheid om een lokaal biertje te gaan drinken! Brasserie des Légendes zal je verwennen met zijn infusiebieren. De Quintine en de Hercule zijn een must. In dezelfde brouwerij kun je ook de hopbieren van Aat proeven: de Gouyasse of de Ducassis bijvoorbeeld. Brasserie la Frasnoise biedt het gelijknamige bier aan. Rondleidingen in de twee brouwerijen op reservatie voor groepen.