Mont Saint-Aubert

Mont Saint-Aubert, de dichtersheuvel

Deze berg werd door de christenen omgedoopt tot "Mont de la Trinité", en later tot "Mont Saint-Aubert", ter ere van een zekere Aubert, bisschop van Cambrai en Arras ten tijde van koning Dagobert. Na monnik te zijn geweest in de abdij van Luxeuil, koos hij ervoor als kluizenaar te leven op de Mont de la Trinité. Hij zou er als bakker hebben gewerkt, zijn producten aan de rijken hebben verkocht en de opbrengst hebben verdeeld onder de armen.

Met zijn 147 m is deze heuvel het hoogste punt van de streek. Bovenaan de heuvel staat de huidige kerk gewijd aan de Heilige Drievuldigheid. Deze dateert uit de 18de eeuw. De vierkante klokkentoren met paviljoendak is van veraf te zien. De kerk werd in de 19de eeuw heropgebouwd. Een halve cirkel op de begraafplaats is gewijd aan verschillende plaatselijke dichters. Hier kunt u het "Dichterspad" volgen dat werd aangelegd op initiatief van Géo Librecht (1891-1976), een dichter die in het Frans en in het Picardisch schreef. Het steile pad is bezaaid met blauwe hardsteen waarop opschriften staan van bekende auteurs.

Bovenaan de berg kan u genieten van een adembenemend uitzicht over de volledige Scheldevallei en Doornik, de stad met de 5 klokkentorens. De Mont-Saint-Aubert wordt ook wel Mont de la Trinité genoemd vanwege de bedevaarten met dezelfde naam, die al plaatsvinden sinds de 14de eeuw. Deze rustige plek, niet ver van de stad, is zeer in trek bij wandelaars en gezinnen. Het is het vertrekpunt van verschillende routes en een plaats van pure ontspanning met een speeltuin, restaurants en cafés die in de zomer druk bezocht worden. De “Col de la Croix Jubaru” is een uitdaging voor fietsliefhebbers.

Enkele terugkerende evenementen in de buurt zijn: de “marche à bâton” www.marcheabaton.com (paasmaandag) en Feest van het brood (midden juli). De marche à bâton is een herinnering aan de 14de-eeuwse pelgrimstocht, maar heeft tegenwoordig zijn religieuze karakter verloren. Verschillende routes, van 6 tot 20 km, brengen wandelaars naar de top van de Mont-Saint-Aubert. Ieder op zijn eigen tempo. De hele dag door worden er activiteiten georganiseerd. Het Feest van het brood is een eerbetoon aan "Aubert" en eert de smaken van het platteland op de top van de Mont-Saint-Aubert. Op het programma: ontdekken van plaatselijke ambachtslieden en producenten, een echt volksfeest en vuurwerk. Kortom, één groot feest in een familiale en ontspannen sfeer.

Marche à baton

MONT SAINT AUBERT, 14/07/2013, FÊTE DU PAIN DU MONT SAINT AUBERT. PHOTO CORALIE CARDON

Fête du pain

PRAKTISCHE INFORMATIE

Ontdek alle wandelingen en fietstochten in Mont Saint Aubert