“Les 5 rocs” van Calonne

“Les 5 rocs” van Calonne, de groene long van de Pays Blanc

De Pays Blanc draagt de merktekens van de steenbewerking. Oude kalkovens, steengroeven, fabrieken, grindbergen, daken die wit zijn van het kalkstof... De winning van steen en de kalkbranderijen drukten hun stempel op het landschap.

Tussen water, aarde en steen, is de site van Les 5 rocs in Antoing een natuurgebied van biologisch belang. De naam is afkomstig van de 5 steengroeven die hier ooit werden geëxploiteerd. Twee van deze groeven zijn gesloten. Geleidelijk aan werd het gebied weer een natuurgebied dat toegankelijk is voor het brede publiek. Deze groene zone van 20 hectare, met een hoogste punt van 65 m hoog, ligt op enkele kilometers van Doornik en biedt een uitzicht van 180 graden over het steengroevebekken. Onder de vogels die genieten van alle vegetatiestructuren hier zijn de sijs, putter, vink, groenling ... Er wonen ook grote aalscholvers in een van de groeven die gebruik maken van het netwerk van kanalen om prooi te vinden. In het arboretum werden 160 verschillende boomsoorten geplant.

Niet ver daarvandaan domineert het Kasteel van Antoing de hele Scheldevallei. Dit feodale kasteel is de residentie van de prinsen de Ligne. Het wordt omringd door versterkte muren uit de 12de eeuw en zijn toegang wordt beschermd door een citadel. Een bezoek is enkel mogelijk onder leiding van een gids.

Meer te weten

PRAKTISCHE INFORMATIE