De Schelp

“De Schelp” ligt in het verlengde van de voetgangers- en fietsersbrug die Orroir met Avelgem verbindt, en doet zowel aan een boom als aan een kapel denken. Deze ‘land art’-structuur staat aan het begin van de RAVeL-route ‘RAVeL des Collines’ op de Europese EuroVélo 5-route. Door zijn vorm is het een natuurlijke en herkenbare land mark op de grens tussen Wallonië en Vlaanderen. Het kunstwerk heeft openingen die een panoramisch uitzicht bieden op de meest opvallende elementen van het landschap: de voetgangers- en fietsersbrug en de Kluisberg.

Deze installatie is een van de 9 kunstwerken die u kunt ontdekken langs de grensoverschrijdende route “Over hellingen en heuvels”. Deze route loopt langs een heuvelrij die zich uitstrekt van west naar oost, van Watten en de Katsberg in Frankrijk over Kemmel in Vlaanderen tot de Hoppeberg (La Houppe) in Wallonië. Het hoogste punt - net geen 200 meter boven de zeespiegel - vormt een opmerkelijke landmark.

Deze kunstwerken kenmerken zich door een eenvoudige geometrie én een gemeenschappelijk materiaal: wilgentakken. Een structuur van droge takken als basis wordt langzaam bedekt met levende, evoluerende vegetatie. Het zijn objecten die betreden kunnen worden, die een andere perceptie van ruimte en licht geven; ze benaderen de natuurlijke habitats die door dieren worden gebouwd.

De kaart “Over hellingen en heuvels” en een reeks van 5 podcasts om de geschiedenis van de heuvels te ontdekken, zijn gratis beschikbaar op wapishop.be.

Ga naar het dichtstbijzijnde fietsknooppunt: knooppunt 13.

Adres: Rue du Rivage - 7750 Mont-de-l'Enclus – GPS-coördinaten: 50,760694 - 3,456806

Dit werk is tot stand gekomen in het kader van het Europese INTERREG-project RURALITE, met de steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en Wallonië.