Leren Gallo-Romeinse objecten uit het Gallo-Romeins museum

 

HET GALLO-ROMEINS MUSEUM - AAT

Leren Gallo-Romeinse objecten

Voorgesteld door: Florine Blin, wetenschappelijk medewerkster van het Gallo-Romeins museum

©KIK-IRPA

Leer is een organisch materiaal dat na verloop van tijd wordt afgebroken bij contact met zuurstof. Toch worden er enkele prachtige leren Gallo-Romeinse objecten bewaard in het Gallo-Romeins museum.

Deze objecten werden gevonden in Pommerœul in de jaren 1970. In die tijd was dat een buitengewone ontdekking! Er werd een vicus (handelsplaats) blootgelegd op het kruispunt van een Romeinse weg (tussen Bavay en Velzeke) en de rivier (de Hene). De objecten die er werden gevonden, bevonden zich in prachtige staat. Er werden honderden leren schoenen, zolen en andere objecten opgegraven. Hoe is het mogelijk dat deze elementen zo goed bewaard zijn gebleven? Dat werd al snel duidelijk tijdens de analyse van de moerasachtige ondergrond van deze regio. Dankzij het water in de grond, werd de oude nederzetting beschermd tegen de aanwezigheid van en bloostelling aan de buitenlucht. Zuurstof en bacteriën konden het leer dus niet aantasten en vernietigen.

 

©KIK-IRPA

Hierdoor kunnen we meer leren en genieten van het ambachtswerk uit de 1ste tot 3de eeuw van onze jaartelling. Voorts leren we meer over de gewoonten van de Gallo-Romeinen op het vlak van kleding. Wist u bijvoorbeeld dat ze zolen met spijkers droegen?

Meer informatie over het Gallo-Romeins Museum

Ce contenu vous a-t-il plu ?

Merci d’avoir cliqué !

0 utilisateurs ont aimé ce contenu Cliquez sur le cœur pour aimer ce contenu