Jaconas!

 

MUSEUM VAN DE LINTNIJVERHEID

Jaconas!

Voorgesteld door: Olivier Clynckemaillie, Curator-Directeur, Algemeen afgevaardigde

 

"Jaconas!" Wees gerust. Het is geen scheldwoord, noch een vergeten vloek van kapitein Haddock of een teken om het vrouwelijk geslacht te discrimineren, maar wel de naam van het lint waarvan de fabrikanten uit Komen het grote geheim kenden! Trouwens, hoewel sommigen de naam graag uitspreken door de laatste medeklinker te zingen (en de verleiding is, al zeg ik het zelf, groot), moet ik hen het volgende laten weten: jullie hebben het fout! Nu even serieus. Jaconas is een fijne en lichte katoenstof, tussen chiffon en percal, die vooral wordt gebruikt in damesmode en lingerie. Een mooi voorbeeld: de bandjes van een beha.

Komen liet Jaconas uitgroeien tot één van zijn specialiteiten sinds de tweede helft van de 19de eeuw en zijn industrialisering. Dit soort producten werd al snel noodzakelijk en overspoelde de wereld. Na de Eerste Wereldoorlog werd dit lint opnieuw gewoven, met name voor enkele grote merken zoals Valisère (momenteel in handen van de Amerikaanse groep Triumph), Bolero (een bekend bedrijf uit Roubaix dat al verschillende generaties lang een grote indruk nalaat op vrouwen omwille van de hoge kwaliteit en het unieke comfort van zijn producten), maar ook Rosy, Lou, Chantelle... Net als de andere producten uit Komen, had jaconas zijn eigen barema met glijdende schaal dat regelmatig werd aangepast en publiek gemaakt.

 

Document Mrc2786, dat in beeld wordt voorgesteld in beeld onderaan dit artikel, toont aan dat het artikel dateert van rond 1925. Het werd gedrukt bij Debrez in Komen-Frankrijk, een drukkerij die nog steeds bestaat en die indertijd beschikte over een belangrijk reclamebureau via lithografie. We lezen in het document dat de producten per dozijn werden verkocht, afhankelijk van de breedte van de stukken en de totale lengte van het product en dat de prijzen ook afhankelijk waren van het type verpakking. Op de achterkant van dit archiefstuk vond de klant de voornoemde verpakkingen van verschillende grootte, van minimum 1,75 meter tot maximum 100 meter, met de mogelijkheid om voor elke verpakking te kiezen tussen linten met 30 verschillende breedtes. De prijs werd berekend op basis van deze afmetingen.

 

Het laatste deel van de bedrijfsdocumenten wordt vaak weggegooid of blijft ter plaatse liggen bij de sluiting of afbraak van een fabriek (en dat verklaart ook de staat van bewaring van ons document dat in extremis werd gered). Dit soort documenten zijn belangrijke getuigen van een bepaalde periode. Ze worden zorgvuldig bewaard in ons documentatiecentrum, waar onderzoekers zich kunnen verdiepen in de sociale en economische dagelijkse realiteit van een bepaalde periode, maar ook een beeld van de industrie kunnen vormen voor de huidige en toekomstige generaties, aangezien dat vaak iets is waar de moderne mens zich momenteel, in een tijd van extreme mondialisering, niet van bewust is. Het is ook een mooi voorbeeld van de knowhow van de werkende klasse die aan de top staat met creaties 100% made in France of made in Belgium. Voortaan zal u bij het horen van “Jaconas!” dus in de eerste plaats denken aan de Lintnijverheid van Komen en zijn erfgoed.

Meer informatie over het Museum van de Lintnijverheid 

Ce contenu vous a-t-il plu ?

Merci d’avoir cliqué !

1 utilisateurs ont aimé ce contenu Cliquez sur le cœur pour aimer ce contenu