Helkiase

 

GASTHUIS ONZE-LIEVE-VROUW MET DE ROOS - LESSEN

Helkiase

Voorgesteld door: Marc Vuidar, adjunct-conservator - Bron: Camille Holvoet, historica

 

Als er één medicijn is dat in de kijker dient te worden geplaatst in het Gasthuis Onze-Lieve-Vrouw met de Roos, dan is het wel Helkiase. Deze zalf werd in 1897 op punt gezet door kloosteroverste Marie-Rose Carouy en was erg doeltreffend tegen huidziektes: zweren, brandwonden, eczeem, cariës, huidschilfering, negenoog, wondroos... Kloosteroverste Marie-Rose Carouy schreef de ontdekking van Helkiase toe aan een verschijning van het Heilig Hart. Een soort wondermiddel!

 

 

Deze remedie had een bederfwerende en helende werking en was tot de jaren 1940 erg succesvol. De doeltreffendheid werd niet alleen bij ons erkend, maar ook in landen verder weg (Belgisch-Congo, Brits-Indië, Japan, Rusland, Oceanië...). Dat blijkt uit de talrijke bedankingen die naar het Gasthuis werden gestuurd en melding maakten van een volledige genezing.

Om haar medicijn bekend te maken en te verkopen, legde kloosteroverste Marie-Rose Carouy een voor die tijd bijzonder goed uitgedokterde marketingstrategie aan de dag (deelnemen aan internationale beurzen, reclamebijlagen in kranten, uitgeven van postkaarten, kalenders, penningen, reclameborden...).

Dit medicijn werd in de jaren 1940 van de markt gehaald door de schadelijke bijwerkingen van kwikchloride, een krachtig maar potentieel gevaarlijk antisepticum.

Een laatste weetje over de oorsprong van de vrij verrassende naam ‘Helkiase’?  Deze komt eigenlijk uit het Grieks en betekent letterlijk ‘Zweer’ en ‘Genezing’. Onze bezoekers kunnen op het terras van het museum over deze remedie napraten bij een biertje, dat uiteraard de naam ‘Helkiase’ kreeg en gelukkig geen kwikchloride bevat!

Meer informatie over het Gasthuis Onze-Lieve-Vrouw met de Roos

Ce contenu vous a-t-il plu ?

Merci d’avoir cliqué !

33 utilisateurs ont aimé ce contenu Cliquez sur le cœur pour aimer ce contenu