Herdenking

80ste verjaardag van de bevrijding van België

La Glanerie (Rumes) 
Eerste bevrijde dorp van België

2 sept. 1944 – 2 sept. 2024

Voor de inwoners van Rumes is 2 september elk jaar een speciale datum. Op die dag werd het eerste Belgische dorp in 1944 bevrijd. Ter gelegenheid van de 80ste verjaardag van de bevrijding blikken we terug op deze historische gebeurtenis die de geschiedenis heeft getekend.

1ste dorp van België dat - per ongeluk! - werd bevrijd

“Op 2 september 1944, om 9.30 uur, staken de verkenningseenheden van de 2nd Armored Division van het Amerikaanse leger de Belgische grens over in de buurt van Rume(s). Het waren de eerste Amerikaanse troepen die België binnenkwamen en die het begin van de bevrijding van het land inluidden.” (Besluit van Prins Karel van België, Regent van het Koninkrijk)

Door de brug over het beekje de Elnon - en zo per ongeluk ook de grens - over te steken, zorgde een Amerikaanse motorrijder ervoor dat het dorpje La Glanerie in de Belgische geschiedenisboeken werd opgenomen: het was het eerste dorp waarlangs de geallieerde troepen België binnenkwamen …

Herdenkingsprogramma

Ter gelegenheid van deze 80ste verjaardag worden verschillende activiteiten georganiseerd ter nagedachtenis van de bevrijders en verzetsstrijders.

02/09/2024 – Officiële herdenkingsplechtigheden

06/09/2024 – Konvooi van “Les Lions de la Mémoire” & lokale festiviteiten (bal, vuurwerk …)

Nieuws volgt

Henriette HANOTTE - codenaam Monique

Dit geschiedenisboekje vertelt het leven van Henriette Hanotte, een jonge vrouw uit Rumes die deel uitmaakte van het 'COMÈTE'-netwerk. Tussen 1942 en 1944 hielp ze, onder de codenaam ‘Monique’, 135 geallieerde piloten de grens tussen België en Frankrijk over te steken.

Download het boekje

In de voetsporen van Monique - Grensoverschrijdende audiowandeling - 10,7 km

Deze grensoverschrijdende herdenkingswandeling neemt je mee in de voetsporen van Henriette Hanotte. Vanuit Rumes (of Bachy) ontdek je een van de vluchtroutes van het ‘COMÈTE’-netwerk, waar “Monique” deel van uitmaakte. Op elke etappe van de route dompelt een audiofragment je onder in het boeiende verhaal van deze jonge verzetsstrijdster uit Rumes, met unieke historische feiten en grappige anekdotes.

Download de wandeling en beluister de geluidsfragmenten

In het wiel van Monique - Fietstochten met gids – 48 km

Data 2024: 27/06, 07/07, 25/07, 28/07, 03/08, 11/08, 22/08.

Elk jaar organiseert het Maison du Tourisme van Moeskroen tijdens de zomer een fietstocht die voor iedereen toegankelijk is. Dit jaar neemt het MdT je mee “in het wiel van Monique”, met startplaats in Péronnes!

Inschrijven verplicht (beperkt aantal plaatsen) : +32 56 86 03 70 – info@visitmouscron.be

Inschrijven

De geheime opdracht van Henriette - Gezinswandeling met 11 opdrachten – 6,5 km

De toeristische dienst van Pévèle Carembault nodigt je uit om de Tweede Wereldoorlog opnieuw te beleven in het spoor van “Monique”. Deze grensoverschrijdende wandeling van 6,5 km bestaat uit 11 opdrachten: codes ontcijferen, verborgen woorden vinden, wachtwoorden samenstellen, raadsels oplossen … Bij elke opdracht leer je bij over het riskante leven van Henriette Hanotte, maar ook over het dagelijkse leven in de grensstreek in die tijd. Beleef dit leuke en leerzame avontuur met het hele gezin en zorg ervoor dat je niet betrapt wordt! Het spel speelt zich af op specifieke dagen.

Bekijk de data van het spel