De Komense lintweverij zorgt voor afdek…doeken!

 

MUSEUM VAN LINTNIJVERHEID

De Komense lintweverij zorgt voor afdek...doeken!

Voorgesteld door: Olivier CLYNCKEMAILLIE, Curator-Directeur, Algemeen afgevaardigde

 

Hydrex van de groep Cousin (opgericht in 1848) is een historisch uitvloeisel van het Komense textiel dat verzorgt en redt. Maar de ‘Komense’ betrokkenheid kent ook andere voorbeelden in de gezondheidssector. In 1952 maakt de lintweverij Derville et Delvoye (opgericht in 1905) linten en andere stoffen voor de medische en paramedische sector. Hoewel de merken  “Docteur Piécho”, “Docteur Blackwhite”, “Dr Aribel”, “Docteur Delort”, “Docteur Elef”… vandaag niet meer bestaan, blijft de Franse firma Hydrex, gevestigd in Amplepuis in Roane, één van de pronkstukken inzake kompressen en afdekdoeken.

De natuurlijke vezel was destijds gewaardeerd, lang voor de terugkeer naar biologische vezel van de jongste jaren. Onder de noodzakelijke textielmaterialen... melk! Inderdaad, de caseïne, of beter gezegd de eiwitten ervan, werd eens geïsoleerd en gestold, getwijnd, afgerold en vervolgens geweven. Naast het verspreiden van ongeziene warmte-eigenschappen zorgt het voor niet-allergische en volledig biologisch afbreekbare weefsels. Het gebruik van dit soort product in ziekenhuismilieus werd onmisbaar en noodzakelijk, iets wat onder andere Hydrex erg snel begrepen had.

Zo kreeg de Komense lintweverij, die tegenwoordig verdwenen is, Derville et Delvoye, de productie van ‘lintetiketten’ toevertrouwd. Een bewijs hiervan vinden we terug in een archief uit 1952: een ‘receptenfiche’ dat het productieproces beschrijft van dit uitstekende lint, bestemd om elk product van het merk te waarmerken. Uiteraard geen kunstvezel maar wel natuurlijk katoengaren. Alles wordt geweven op een jacquardweefgetouw met een harnas (d.i. een structuur die zowel aan de leeskop als aan de kettingdraden bevestigd is) met 208 draden voor een afgewerkt product dat 17 millimeter breed was. De letters van het merk worden via katoengaren in koningsblauw toegevoegd.  Op de achterkant van de fiche staan de data en de gebruikte afmetingen vermeld. Beide zijden van het document bevatten ook het aantal stroken en koorden en het nummer van het weefgetouw dat voor het lint gebruikt werd.

 

De firma Hydrex, werd opgericht in 1931 en was toen gespecialiseerd in de productie van steriele kompressen. Later werden afdekdoeken en andere producten aan het gamma toegevoegd. De geschiedenis van de firma kreeg een nieuwe wending in 1998 toen hun laboratorium een revolutionair medisch element ontwierp: de wegwerpafdekdoeken. Het was zo’n groot succes dat Hydrex in 2002 besloot om in samenwerking met de ziekenhuiswereld een volledig gamma doeken, maar ook chirurgische wegwerpschorten te ontwerpen.

Nog een mooi voorbeeld van de knowhow die gecombineerd wordt met het voortdurende research voor het welzijn van morgen. Waaruit blijkt dat ook textiel uit... Komen gebruikt kan worden in de gezondheidszorg!

Meer informatie over het Museum van Lintnijverheid in Komen. 

Ce contenu vous a-t-il plu ?

Merci d’avoir cliqué !

5 utilisateurs ont aimé ce contenu Cliquez sur le cœur pour aimer ce contenu