Top 10 van de fantasie-evenementen

Ontdek de meest ongebruikelijke festiviteiten van Picardisch Wallonië !

Het landelijke Picardisch Walllonië is een van de gebieden die het mondelinge erfgoed ruim bedelen. Hier wordt de verbeelding aangewakkerd door van generatie op generatie overgeleverde verhalen en legendes, een rijke, levendige folklore, bucolische en mysterieuze landschappen die bevorderlijk zijn voor ensceneringen en decors van “Er was eens” ... Geen wonder dat er zoveel evenementen georganiseerd worden die ons onderdompelen in fantasiewerelden, waarin afleiding en verrassing centraal staan. Ontdek hieronder de top 10 van deze festiviteiten die ons elk jaar (of elke twee jaar) blijven verwonderen!

Toverkunsten, de Straat en U ! – Aat / Mei

Multidisciplinair evenement dat elk jaar georganiseerd wordt op Hemelvaartsdag en duizenden toeschouwers trekt. Circus, straattheater, marionetten, muziek… Gratis.

Bekijk het artikel van de Wapiblog

De Betoverde Heuvels – Vloesberg / Mei

Activiteiten voor liefhebbers van natuur en betovering. Verhalen, muziek, wandelingen met animatie, workshops en een magisch vieruurtje in het Huis voor geneeskrachtige planten van Vloesberg. Verklede kinderen zijn welkom! Elke 2 jaar. Gratis activiteiten, vieruurtje tegen betaling en op reservatie.

Antoing door de tijd heen / Juni

Middeleeuws festival in het kasteel van Antoing. Kunstenaars en ambachtslieden tonen hun knowhow tijdens gevechten, tentoonstellingen van wapens, gebruiksvoorwerpen en kleding van vroeger, kalligrafiedemonstraties. Gereconstrueerd kamp en diverse activiteiten. Tegen betaling.

De Heksensabbat – Elzele / Juni

Vertelwandeling op het Pad van het Vreemde met de heksen van Elzele, ambachtsbeurs, activiteiten en reconstructie van de grote Sabbat tijdens een geluid- en lichtspektakel rond het vuur. Gratis activiteiten, betalend spektakel.

Middeleeuws kamp in het park van Edingen / Juli

Bijeenkomst van middeleeuwse gezelschappen bestaande uit een honderdtal ‘reconstructoren’, middeleeuws kamp, ambachtsmarkt met middeleeuwse producten, activiteiten en demonstraties, boogschieten, paardrijden… In het park van Edingen. Tegen betaling.

Vertelwandelingen in het park van Edingen / Augustus

Magische expeditie voor het hele gezin in het Forêt des Secrets (Geheimenbos) in het gezelschap van een vijftigtal verklede acteurs, straatartiesten, creatieve en ambachtelijke workshops. Wandelingen op reservatie en tegen betaling.

Féeries de Beloeil / Augustus

Betoverende spektakels in het park van het Versailles van België, het kasteel van Beloeil. Dansers, een pianist op het water, vuurspuwers, acrobaten, eendenafrichters, musketiers … Een evenement vol ongewone en indrukwekkende ontmoetingen. Betalend.

Ducasse van Aat / Augustus

Door de Unesco erkend folkloristisch feest dat de reuzen en inwoners van Aat al meer dan 5 eeuwen laat dansen. Optocht van reuzen en historische groepen, huwelijk van Goliath, strijd tussen David en Goliath… Elke vierde zondag van augustus. Gratis.

Nachtelijke wandeling op het Pad van et Vreemde – Elzele / September

Nachtelijke wandeling in het gezelschap van de duivel en de heksen van Elzele op het Pad van het Vreemde versierd met kunstwerken van kunstenaar Watkyne. Iedereen neemt een lamp of lumerotte (uitgeholde biet of pompoen) mee. Elke tweede zaterdag van september vanaf 20.30 uur. Gratis.

Verhalenfestival van Néchin / September

Vertelwandeling, creatieve workshops, aftelrijmpjes, liedjes, verhalen en voorlezingen voor kinderen evenals enkele theatervoorstellingen en een slotspektakel verlevendigen de namiddag. Gratis.